fbpx
NaslovnaSavjetiOsjetljivi zubi neopisivo bole, a ove četiri navike mogu samo pogoršati stanje

Osjetljivi zubi neopisivo bole, a ove četiri navike mogu samo pogoršati stanje

- Advertisement -

Zašto su vam zubi tako osjetljivi? Stručnjak pojašnjava. Ako vas muči ovo stanje, upoznati ste s neugodnim osjećajem boli i nelagodi koja se javlja kada želite da radite uobičajene stvari, poput uživanja u omiljenom napitku ili čišćenja zuba koncem.

Ovo stanje može biti neugodno, a kako je često izazvano ponavljanjem određenih navika, česta je pojava. Monika Biga, stručnjak za oralno zdravlje pojašnjava kako sami utičemo na razvoj ovog stanja.

foto: freepik.com

Zašto su vam zubi tako osjetljivi?
Osjetljivost zuba se može razviti kroz vrijeme kao posljedica istrošenosti zubne gleđi ili povlačenja zubnog mesa, a jednom kad je zub tako izložen, povećava se i osjetljivost“, pojašnjava Biga.
Ako su zubi preosjetljivi radi izloženosti zuba, kako smo doveli do tog stanja? Neki vanjski faktori mogu uticati, ali i genetika može biti odgovorna.

1.STISKANJE ILI ŠKRIPANJE ZUBIMA
Radite li to kada ste nervozni? Otvarate boce zubima? Ovo su očigledne greške i navike koje će uzrokovati povlačenje desni pa ih je potrebno izbjegavati.

2.KISELA HRANA I NAPITCI
Ono što jedete i pijete može igrati veliku ulogu kada je u pitanju osjetljivost zuba. Najveći krivci su kisela pića i hrana koji uzrokuju eroziju spoljnog sloja gleđi. Ako ste zabrinuti radi svog stanja, izbjegavajte vino, citrusno voće i napitke, sirćet, prelive za salatu i tonik.
“Ako često koristite ove namirnice, zube kupate u tekućini koja je obično jako kisela“, dodaje Biga. Isto se odnosi na hranu koja je puna šećera.

3.ODREĐENI PROIZVODI ZA IZBJELJIVANJE
Dok oni profesionalni tretmani nisu toliko štetni, izbjeljivanje zuba može uzrokovati trenutnu osjetljivost. Radi se o tome da se pore u gleđi „otvaraju“ i tako dolazi do izloženosti zubne kosti. Pripazite ako koristite paste za izbjeljivanje koje, takođe, mogu biti prejake i tako uticati na trošenje gleđi. Ako je posljedica bol, porazgovarajte sa svojim doktorom o tome što biste trebali koristiti.

Foto: freepik.com

4.PERETE ZUBE ČESTO I AGRESIVNO
Prema riječima Bige, prečesto pranje može, takođe, uzrokovati probleme sa zubnom gleđi te kasnije na zubnu kost. Naravno, pravilna njega je pravi put za zaštitu od razvoja bolesti, a ona savjetuje da zube perete dva puta u danu, dva minuta. Činite to pažljivo i nježno, a dobro je i koristiti električnu četkicu te zubni konac.

KAKO STANJE PREVENIRATI I TRETIRATI KOD KUĆE?
Tu su dobre, ali loše vijesti. Loša je vijest ta da niste u mogućnosti da vratite stanje na staro ako se radi o strukturi zuba. Ako možete zaštiti daljnje propadanje ako pazite na oralnu higijenu, izbjegavate šećer i kiseline te koristite proizvode koji će pomoći osjetljivom zubu. Ako trebate pomoć, svakako se obratite doktoru. U međuvremenu koristite pastu koja je namijenjena za osjetljive zube, perite zube dva put na dan.

Izvor: Vecernji

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -