NaslovnaPitanja čitalacaDr Senaida Gušmirović odgovara na pitanja čitalaca

Dr Senaida Gušmirović odgovara na pitanja čitalaca

- Advertisement -

Ove nedjelje u rubrici “pitanja čitalaca”, gošća našeg portala bila je dr Senaida Gušmirović iz ordinacije “Denivit” iz Bijelog Polja.

Da li zubi u mostu vremenom mogu da promijene boju?
“Tokom izrade metalokeramičke fiksne nadoknade koju u svakodnevnevici nazivamo most, finalne faze glaziranja i poliranja keramike obezbjeđuju trajnost i postojanost boje. U najvećem broju slučajeva most zadržava boju u dužem vremenskom periodu. Naravno da je osnovni preduslov beskompromisno održavanje oralne higijene, četkicom za zube pastom i posebnim aparatima sa vodenim sprejem.

- Advertisement -

Ukoliko pacijent nema svakodnevnu rutinu održavanja oralne higijene, doći će do taloženja mekih i čvrstih naslaga na nadoknadama kao na prirodnim zubima koje će dovesti do prebojavanja nadoknade. U slučaju pucanja keramike ili bilo kakvog oštećenja povećava se njena poroznost i prijemčivost za boje i pigmente iz hrane i obojenih napitaka – crveno vino, čajevi, kofeinski proizvodi…

U posljednje vrijeme me muče jako suva usta, stalno pijem vodu, ali to mi ne pomaže. Koji je problem?
“Suvoća usta ili kserostomija je jako neprijatan osjećaj za pacijenta. Uzroci mogu biti različiti: pojedini lijekovi, terapijske procedure (zračenja), sistemska oboljenja, hormonalni status, dehidratacija, oboljenja pljuvačnih žlijezda, psihijatrijska oboljenja. Kako se simptomi javljaju u usnoj duplji, treba se obratiti stomatologu koji će procijeniti etiologiju oboljenja i shodno tome propisati medikamente za stimulaciju lučenja pljuvačke, dati savjet ili uputiti ljekarima drugih specijalnosti sve u zavisnosti od ustanovljenog razloga”.

- Advertisement -

Između donje četvorke i petice mi se pojavio manji prostor. On sada postaje veći i veći. Interesuje me hoće li nastaviti da se širi i kako da riješim taj problem?
“Uzrok nastanka prostora između zuba je najvjerovatnije gubitak nekog bočnog zuba. Kako zubi imaju tendenciju pomjeranja, to se oni naginju rotiraju ili izrastaju u prazan prostor u zubnom nizu, kako bi ostvarili međusobni kontakt i ostvarili svoju osnovnu funkciju – žvakanje. Problem se uopšteno može riješiti ortodonskom ili protetskom terapijom u zavisnosti od starosti, stanja zubnog niza ili kako ljekari kažu od indikacije.

Popravila sam zub donja trojka, ali me ponekad zaboli na dodir. Šta bi mogao biti uzrok?
“Uzrok posttretmanskog bola može biti različit, bol na zagriz može biti zbog neadekvatne reokluzije ispuna jer često pacijent u anesteziji ne grize adekvatno ili ako terapeut želi da očuva vitalnost zuba kome je ostao jako tanak sloj između ispuna i pulpe (živca). U oba slučaja se treba javiti svom stomatologu koji će procijeniti šta uraditi dalje da se otkloni ta neprijatnost”.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -