NaslovnaSavjetiPet stomatoloških problema koje prelako zanemarujemo

Pet stomatoloških problema koje prelako zanemarujemo

- Advertisement -

Za mnoge su osjetljivost zuba ili blago krvarenje desni samo normalna pojava i često prolaze neprimjećeno. Rezultat? Hitna stomatološka situacija koja ne samo da uzrokuje bol i nelagodu, već takođe prazni novčanik. Najnoviji napretci u stomatologiji nude jednostavna i efikasna rješenja za ispravljanje ovakvih stomatoloških problema.

Stručnjaci upozoravaju da se neki stomatološki problemi previše lako zanemaruju, a ovih pet su među onima koji su najčešći. Pročitajte i nemojte sebi dozvoliti da se dođete u gotovo bezizlaznu situaciju, umjesto da reagujete na vrijeme.

Loš zadah

Loš zadah ili halitoza je čest problem za mnoge. Skloni smo da krivimo loše prehrambene navike ili što ne peremo zube redovno. Iako su to stvarni uzroci, halitoza je složenija priča. Osnovni zdravstveni izazovi poput problema sa probavom, infekcija grla i hroničnih bolesti pluća takođe mogu uzrokovati loš zadah.

Moderne metode uključuju redovne stomatološke preglede, stroge režime oralne higijene i upotrebu antimikrobnih tečnosti za ispiranje usta. Stomatološka rješenja, poput čišćenja zuba, redovnih stomatoloških pregleda, pranja i čišćenja zuba dva puta dnevno, korišćenje tečnosti za ispiranje usta bez alkohola, te liječenje problema sa probavom ili grlom, mogu poboljšati samopouzdanje i vratiti zdravlje zuba.

Osjetljivi zubi

Osjetljivost zuba na toplu/hladnu/slatku hranu čest je problem. To se događa kada se gleđ zuba istroši, otkriva i osjetljivi dentin ispod nje. Nepravilne tehnike pranja zuba, konzumacija hrane koja sadrži puno kiseline i bruksizam zuba mogu uzrokovati osjetljivost.
Moderne metode uključuju paste za smanjenje osjetljivosti, tretmane fluoridom i zaštitu za zube. Stomatolozi mogu predložiti i određene tretmane kako bi se smanjila osjetljivost zuba.

Iritantna područja zadržavanja hrane

Zaglavljena hrana između zuba ili u plombama može izazvati nelagodu i druge komplikacije ako se ova situacija ne rješava. To može uzrokovati zubobolju, oticanje desni, apsces zuba i razne druge probleme.

Moderne tehnike koriste zubni konac, uređaje za ispiranje zuba i interdentalne četkice kako bi se efikasno uklonili ostaci hrane. Plombiranje zuba, ortodontski postupci i drugi tretmani mogu pomoći u smanjenju područja na kojima se hrana zadržava, osiguravajući dugoročno oralno zdravlje.

Djelimično slomljen zub

Djelimično slomljen zub može nastati kao rezultat povrede, škripanja zuba ili oslabljene zubne gleđi. Zanemarivanje male ogrebotine na zubu može uzrokovati ozbiljne komplikacije kasnije, poput karijesa ili ozbiljnih fraktura zuba. Djelomično slomljen zub može se obnoviti i zaštititi upotrebom krunica ili ljuskica. U ozbiljnijim slučajevima može biti potrebna terapija korijenskog kanala kako bi se olakšala oštećenja pulpe.

Labav ili slomljen zubni most/krunica

Labav ili slomljen zubni most ili krunica ugrožavaju funkciju i estetiku, rizikujući daljnje oštećenje i mogući gubitak zuba ako se zanemari. Takođe, možete ih progutati ako se ne poprave.

Savremena stomatologija je konzervativna u pristupu ovom problemu. Vaš će stomatolog prvo procijeniti štetu i ponuditi opcije poput ponovnog postavljanja i zamjene proteze. Takođe možete odabrati napredna i trajna rješenja, poput zubnih implantata koji se ne moraju mijenjati i i ostaju trajno.

Redovni stomatološki pregledi su ključ očuvanja zdravlja zuba. Dakle, nemar je poguban u stomatologiji. Zanemarivanje problema poput lošeg daha, osjetljivosti zuba, zadržavanja hrane, slomljenih zuba ili oštećenih dentalnih restauracija može dovesti do ozbiljnijih problema. Zato ne odlažite stomatološki pregled i omogućite svom osmijehu da blista punim sjajem.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -