NaslovnaSavjetiZašto su keramičke ljuskice najbolji izbor za savršen osmijeh?

Zašto su keramičke ljuskice najbolji izbor za savršen osmijeh?

- Advertisement -

Keramičke ljuskice za zube mogu korigirati niz estetskih problema – diskoloraciju ili obojenje zuba, razmak među zubima, manja oštećenja poput puknuća, različitu dužinu zuba, napuklu gleđ i zube nepravilnog položaja.

Zbog toga su sve popularnije posljednjih godina te sve češći odabir za ljepši osmijeh. Prilikom odabira boja ljuskice, važno je poštovati prirodan izgled i fizionomiju, kako se ne bi stvorio vještački izgled osmijeha. Iskusan estetski stomatolog pomoći će vam da prepoznate ljepotu i osobitost vaših zuba te ih naglasiti ljuskicama Uz pravilno održavanje, oralnu higijenu i redovne kontrolne preglede, ljuskice traju 10 do 15 godina.

Foto: lumidentstudio.rs

Međutim, ako dotraju ili se oštete, ponovno morate da ih stavite kako bi se zaštitio zub. Naime, njihova aplikacija traži brušenje oko pola milimetra površine zuba kako bi lijepo sjele, a zub izgledao prirodno. Bitno je napomenuti da ljuskice ne mogu biti aplicirane na jako oštećen zub ili ako zub nedostaje – u tim slučajevima koriste se druge tehnike, poput krunice ili implantata. Takođe, važno je znati da ljuskice za zube ne mogu uvijek zamijeniti ortodontski tretman, stoga će vas u tom slučaju stomatolog uputiti ortodontu.

Izrađivanje ljuskica
Ljuskice se mogu ugraditi samo na jedan zub koji pacijentu izaziva problem ili na više njih kako bi se dobila ujednačena boja i lijep i svijež osmijeh. Najbolju procjenu će napraviti stomatolog nakon profesionalnog pregleda i razgovora s vama. U prvom dijelu postupka površina zuba se minimalno pobrusi kako bi se napravilo mjesta za ljuskicu, a zatim se ona izrađuje prema otisku vašeg zuba, kako bi besprijekorno pristajala. Skida se vrlo mala površina – tanja od nokta, čime njihova struktura ostaje netaknuta.

Kako se održava higijena zuba sa ljuskicama?
Za dugotrajnost ljuskica najvažnija je temeljna i redovita higijena. Ona uključuje redovno četkanje zuba, upotrebu zubnog konca, interdentalne četkice i vodice za ispiranje usta. Takođe, preporučujemo redovne kontrolne preglede kod stomatologa, idealno svakih šest mjeseci

Šta može naštetiti ljuskicama?
Nekoliko dana nakon aplikacije ljuskica, dok se cement još nije sasvim stvrdnuo, potrebno je izbjegavati orašaste plodove, hrskavu hranu, žilavo meso, gumene bombone i ljepljive namirnice. Takođe, zbog osjetljivosti zuba nakon zahvata izbjegavajte jako topla ili hladna pića nekoliko dana.

Mogu li ljuskice otpasti?
To se rijetko događa, posebno ako ih aplicira iskusan stomatolog uz vrhunsku opremu i kvalitetne materijale. Ali, moguće je. U tom slučaju potrebno je čim prije kontaktirati stomatologa i izraditi novu ljuskicu.
Ljuskice ili Veneers – vrhunac su estetske stomatologije koje će vam podariti zadovoljstvo i samopouzdanje savršenog osmijeha.

Izvor: poliklinka Bagatin

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -