NaslovnaZa pacijenteKoliko košta vađenje zuba?

Koliko košta vađenje zuba?

- Advertisement -

Vađenje zuba trebalo bi da bude posljednja opcija, ali ga stomatolog može preporučiti ako imate karijes, infekciju ili je to potrebno jer nema prostora za zub. Troškovi mogu varirati zavisno od vaše lokacije, da li je zub impaktiran i da li je potrebno izvaditi i zube pored.


Iako mnogi tinejdžeri i neki odrasli vade umnjake, postoji i niz drugih razloga za vađenje zuba u odraslom dobu. Ozbiljan karijes, zubna infekcija i gužva među zubima su razlozi koji mogu zahtijevati vađenje zuba. Onima koji nose proteze može biti potrebno da izvade jedan ili dva zuba kako bi osigurali prostor za druge dok se pomjeraju na svoje mjesto. Takođe, oni koji prolaze kroz hemoterapiju ili se pripremaju za presađivanje organa mogu doći u situaciju da im je potrebno vađenje zuba kako bi očuvali zdravlje usta.

- Advertisement -

Postupak vađenja obavlja stomatolog ili oralni hirurg, a u pitanju je relativno brz ambulantni zahvat, sa lokalnom, opštom ili intravenskom anestezijom. Jednostavno vađenje odnosi se na uklanjanje vidljivog zuba, dok zubi koji su slomljeni, ispod površine ili su impaktirani zahtijevaju složeniji postupak.

Kako se pripremiti za vađenje zuba?

- Advertisement -
  • Korisno je imati na umu sljedeća uputstva na dan vađenja zuba kako biste osigurali kvalitetno liječenje:
  • Ne pušite prije postupka
  • Recite svom stomatologu ako imate prehladu, jer možda morate odgoditi termin
  • Recite svom stomatologu ako ste imali mučninu ili povraćanje noć prije, što može zahtijevati drugačiju anesteziju ili ponovno zakazivanje
  • Ako primate opštu anesteziju, imajte nekoga sa sobom ko će vas odvesti kući.

Kako se sprovodi postupak vađenja zuba?

Vađenje zuba može biti jednostavno ili hirurško, zavisno od toga je li zub vidljiv ili impaktiran.

Jednostavno vađenje

Primićete lokalni anestetik koji omrtvi područje oko vašeg zuba kako biste tokom postupka osjetili samo pritisak, a ne bol. Zubar zatim koristi instrument za labavljenje zuba i klješta za njegovo uklanjanje.

Hirurško vađenje

Vjerovatno ćete primiti lokalnu anesteziju i intravensku anesteziju, pri čemu će vas potonja smiriti i opustiti. Takođe možete primiti opštu anesteziju, zavisno od medicinskih uslova, što znalči da ćete ostati bez svijesti tokom postupka. Oralni hirurg će napraviti rez u desnima uz malu inciziju. Možda će morati da ukloni kost oko zuba ili da zub izreže prije nego bude u mogućnosti da ga izvadi.

Koliko traje oporavak nakon vađenja zuba?

Obično je potrebno nekoliko dana za oporavak nakon vađenja zuba. Sljedeći koraci pomažu da oporavak prođe glatko:

  • Nakon postupka odmah stavite ledenu vrećicu na obraz kako biste smanjili oticanje. Koristite ledenu vrećicu svaki put po 10 minuta.
  • Nakon što stomatolog postavi gazu preko zahvaćenog područja, grizite je kako biste smanjili krvarenje i pomogli u formiranju ugruška. Ostavite gazu tri do četiri sata ili dok se ne natopi krvlju.
  • Uzimajte lijekove prema receptu, uključujući analgetike koje možete kupiti bez recepta.
  • Odmorite se i opustite se prvih 24 sata. Nemojte odmah prelaziti na svoju redovnu rutinu narednog dana.
  • Prvih 24 sata ne koristite slamku.
  • Ne pušite.
  • Prvih 24 sata ne ispirajte usta nakon vađenja zuba, a ispljunite samo nježno.
  • Koristite jastuke da biste podigli glavu kada ležite.
  • Četkajte i koncem očistite zube kao i obično, ali izbjegavajte mjesto vađenja zuba.
  • Dan nakon postupka jedite meku hranu poput jogurta i pudinga.
  • Dok se oporavljate sljedećih dana, polako uvedite druge namirnice u svoju prehranu.
  • Ako osjećate bol koji ne prolazi nakon nekoliko dana ili znakove infekcije, uključujući groznicu, bol i gnoj, posjetite stomatologa što prije.


Koliko košta vađenje zuba

Cijena vađenja zuba u našem regionu zavisi od lokacije gdje se obavlja i komplikovanosti postupka, a može ići od dvadesetak do stotinu eura.

U Crnoj Gori i Srbiji jednostavno vađenje zuba kreće se uglavnom od 20 do 30 eura. Komplikovano ili hirurško košta od 50 – do 70 eura, na nekim mjestima i do 100. Vađenje impaktiranog umnjaka košta oko 140-150 eura.

U BiH su cijene nešto niže, pa se vađenje zuba kreće u regionu između 30 i 50 konvertabilnih maraka (15 – 25 eura) ako je jednostavno, komplikovano je oko 60-80 KM (30-40 eura), a impaktiranog 140 KM (70 eura).

U Hrvatskoj, koja je članica Evropske unije, cijene su očekivano nešto veće, pa se jednostavno vađenje zuba kreće od 50 do 70, a hirurško ili komplikovano vađenje od 80 do 100 eura.

Još niste odabrali svog stomatologa? Šta čekate?

Ako još niste odabrali svog stomatologa, na našem portalu možete pronaći spisak ordinacija iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje preporučujemo. Zakažite posjetu, jer vas izbjegavanje stomatologa može koštati više od procedura koje će preporučiti.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -