NaslovnaIntervjuOkrnjen (oštećen) zub – Šta je i kako ga sanirati?

Okrnjen (oštećen) zub – Šta je i kako ga sanirati?

- Advertisement -

Svaki zub je prekriven gleđi, čvrstim mineralnim tkivom koji sadrži 4-6% organskih i 94-96% neorganskih materija i predstavlja najtvrđi dio zuba i uopšte, najtvrđe tkivo u našem organizmu.

Ali, to ne znači da je gleđ neuništiva. Jakim udarcima, grickanjem tvrđe hrane poput bombona možemo polomiti i oštetiti zubnu gleđ. Zub sa oštećenom gleđi se naziva okrnjen ili oštećen zub.

Šta prouzrokuje slabljenje zubne gleđi?
Hrana koja stvara kiselinu u usnoj šupljini poput voćnih sokova, kafe i jako začinjena hrana mogu razgraditi zubnu gleđ i ostaviti površinu zuba mnogo osjetljivijom. Povećano konzumiranje alkohola, prekomjeran unos šećera su još neke od stvari koje mogu prouzrokovati oštećenje zubne gleđi. Takođe, ona se vremenom i sama smanjuje, tako da ukoliko imate više od 50 godina postoji veća mogućnost od njenog oštećenja.

Kako se sanira okrnjen zub?
Liječenje okrnjenog zuba uglavnom zavisi od lokacije i težine oštećenja. Ukoliko ne uzrokuje jake bolove i ne pravi smetnje tokom jela i spavanja, oštećen zub uglavnom ne zahtijeva hitnu stomatološku intervenciju. Međutim, da bismo spriječili dodatne infekcije ili dalje oštećenje, trebalo bi da povredu sanirate čim prije.

U nastavku teksta donosimo vam nekoliko praktičnih savjeta kako da sanirate okrnjen zub prije posjete vašem stomatologu te kako da spriječite neželjene komplikacije.
*Postavite privremenu zaštitu na okrnjen zub da biste zaštitili jezik i desni, te spriječili dalje oštećenje: vrećica za čaj, guma bez šećera ili zubni vosak vam mogu biti od pomoći.
*Uzmite protivupalno sredstvo protiv bolova, kao što je Ibuprofen.

*Stavite led na spoljnu stranu obraza ukoliko okrenjen zub izaziva bilo kakav vid iritacije u predjelu usne šupljine.
*Izbjegavajte žvakanje pomoću oštećenog zuba
*Ulje klinčića natapkajte oko bolnih predjela desni kako biste ublažili bol
*Nosite zaštitu za usta ukoliko se bavite nekim sportom ili ako noću imate naviku da grickate zube

Kao što smo već rekli, okrnjen zub se ne smatra hitnom intervencijom te samim tim ne predstavlja veliki problem i u većini slučajeva se može uspješno sanirati pomoću raznih stomatoloških metoda.

Ono što je bitno jeste da na vrijeme prepoznate problem te se obratite svom stomatologu kako biste spriječili bilo kakav vid daljih komplikacija.

Izvor: Dental House

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -