NaslovnaSavjetiŠta da uradite ako osjetite da vam je most olabavljen

Šta da uradite ako osjetite da vam je most olabavljen

Ako imate zubni most ili razmišljate o vraćanju jednog ili više nedostajućih zuba mostom, možda se pitate šta biste trebali učiniti ako vam most ikada olabavi. 

Zašto se most olabavi

- Advertisement -

Postoji nekoliko uobičajenih razloga zbog kojih vaš most može početi da se olabavljuje:

  • Olabavljenje mosta usled oralne traume – Ako ste nedavno doživeli udarac u glavu, lice, ili usta i osećate da vam je most labav, moguće je da vam je most olabavljen zbog traume zuba. Možda je sam most oštećen i olabavljen, ili su zubi koji podupiru vaš most mogli biti ozbiljno oštećeni. Ako osjetite bilo kakvu nelagodu, ili olabavljenje mosta nakon što ste doživjeli oralnu traumu, važno je da odmah potražite pomoć.
  • Propadanje potpornog zuba – Ako ne brinete pravilno o svom mostu, zubima i desnima, moguće je da jedan od zuba “podupirača” koji nosi vaš most propadne. Kako zub propada zubni cement koji se koristi za pričvršćivanje mosta na potpronom zubu će se olabaviti, zbog čega će se vaš most osjećati labavo i početi da se pomjera. Međutim, sve dok je ovakvo stanje u začetku, obično je moguće obnoviti zub i ponovo pričvrstiti zubni most.
  • Slom zubnog cementa tokom vremena – Ovo je relativno rijetko, osim ako nisu prisutne druge zdravstvene komplikacije zuba. Međutim, ako dugo imate most, zubni cement bi se na kraju mogao malo olabaviti i uzrokovati olabavljenje mosta. Ovo je vjerovatnije ako često jedete izuzetno lepljivu hranu koja bi mogla da odvoji vaš most od cementa i da ga vremenom olabavi.

Kako da spriječite ispadanje mosta

Ako se iz bilo kog razloga vaš most oseća labavim, morate odmah zatražiti pomoć od doktora. Što prije dobijete adekvatno liječenje i ponovo postavite most, prije ćete se moći vratiti svom svakodnevnom životu.

Dok čekate termin, potrudite se da izbjegnete pomjeranje mosta. Ne pokušavajte da pomjerate, čistite ili dodatno olabavite zubni most. Ako premjestite most prekomjerno, mogli biste prouzrokovati dalje oštećenje mosta ili potpornih zuba.

Izvor: peninsuladentalexcellence

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -