NaslovnaObavještenjaParodontalni status može igrati ulogu u težini COVID-19

Parodontalni status može igrati ulogu u težini COVID-19

- Advertisement -

Veza između parodontalne bolesti i sistemskih stanja poput kardiovaskularnih bolesti je do sada dobro utvrđena u naučnoj literaturi.

Nova pregledna studija sada sugeriše da neliječena parodontalna bolest može biti indirektno povezana sa intenzitetom komplikacija povezanih sa COVID-19, ističući potrebu za dobrim oralnim zdravljem tokom ovih teških vremena.

Kao što je navedeno u pregledu, nedavna studija sprovedena u njemačkom gradu Minhenu otkrila je da povišeni nivoi interleukin-6 (IL-6), pro inflamatornog citokina, djeluju kao snažan prediktor za respiratornu insuficijenciju i eventualnu potrebu za mehaničkom ventilacijom kod pacijenata koji su bili hospitalizovani sa COVID-19.

Ako se periodontalna bolest ne liječi, često dovodi do povećanja ovog pro-inflamatornog citokina. Prema dr Šervinu Molajemu (Dr. Shervin Molaiem), parodontologu sa sjedištem u Los Anđelesu i koautoru studije, stoga „nije prenaglašavanje zaključka da parodontalna bolest može povećati rizik od respiratornih komplikacija kod pacijenata sa COVID-19“.

Foto: elements.envato.com

Suprotno tome, snižavanje nivoa IL-6 može potencijalno smanjiti vjerovatnoću nastanka ovih komplikacija, dodao je on.
„Iz postojeće literature znamo da jednostavnim izvođenjem postupka skidanja kamenca i konkremenata kod pacijenta sa parodontalnom bolešću možemo smanjiti nivo IL-6 u proseku za 3 pg / ml“, rekao je dr Molaiem za „Dental Tribune International“.

Oralna higijena u korelaciji sa smanjenim komplikacijama

Kako je DTI izvjestio još u junu, studija objavljena u British Dental Journal-u naglasila je važnost poboljšane oralne higijene tokom infekcije SARS-CoV-2, jer može smanjiti bakterijsko prisustvo u ustima i povezani rizik od bakterijske superinfekcije.

Foto: photodune.net

Pacijenti koji su prijavili da imaju težak slučaj COVID-19 imali su povezano više nivoe inflamatornih markera i bakterija, što je navelo autore studije da zaključe da loša oralna higijena može biti faktor rizika za komplikacije kod COVID-19.

Prema gledištu dr Molaiema, pod uslovom da se bave odgovarajućom kontrolom infekcije, stomatolozi bi na taj način trebalo da podstaknu svoje pacijente da nastave sa primanjem parodontalnog tretmana i druge oblike specijalizovane njege.

„Iako se može činiti očiglednim da usta nisu odvojena od tijela i da oralne bakterije mogu imati negativne efekte na druge organe, odlaganje zubnog liječenja potcjenjuje međusobnu povezanost usta i tijela“, primetio je.

Foto: freepik.com

Dr Molaiem je dodao da se sprovođenjem serumskog testa može brzo i lako izmjeriti nivo IL-6 pacijenta kako bi se osiguralo da su u granicama normale.

Ovo istraživanje pod naslovom “The mouth–COVID connection: Il-6 levels in periodontal disease—potential role in COVID-19-related respiratory complications,” objavljen je u časopisu Journal of California Dental Association u oktobru 2020. godine.

Izvor: Dental Tribune Srbija

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -