NaslovnaObavještenjaDa li desni koje se povuku mogu da se vrate u prvobitno...

Da li desni koje se povuku mogu da se vrate u prvobitno stanje?

- Advertisement -

Jednostavan odgovor je – ne. Ako su Vaše desni oštećene usljed, na primjer, peridontitisa, najozbiljnijeg oblika bolesti desni, nije moguće da se povučene desni vrate u prvobitno stanje.

Međutim, iako povučene desni ne mogu da se vrate u prvobitno stanje, postoje tretmani kojima se može pomoći u zaustavljanju pogoršanja problema.

Foto: artdentistrync.com

Kako da uočim da li se moje desni povlače?
Nekoliko znakova može da Vam ukaže na to da li imate problema sa desnima ili se Vaše desni povlače. To se dešava kada se Vaše desni odvoje od zuba, pri čemu ostavljaju korijen izložen spoljašnjim nadražajima, a prva stvar koju ćete vjerovatno primijetiti je pojačana osjetljivost zuba.

Takođe, možete uočiti da Vaši zubi izgledaju duže, ili možete osjetiti kvržicu na mjestu, gdje se desni spajaju sa zubima. Iako ćete možda uočiti ove znakove, nije uvijek jednostavno da utvrdite da li se Vaše desni povlače.

Foto: nathansgibson.org

Najbolje je da redovno idete na preglede kod Vašeg stomatologa, budući da stručnjak može da identifikuje i liječi problem sa desnima. To je naročito bitno kada je u pitanju povlačenje desni, budući da je pravovremeni tretman najbolji način da sprečite pogoršanje problema.

Šta prouzrokuje povlačenje desni?
Brojni faktori mogu da prouzrokuju povlačenje desni, i Vaš stomatolog Vam može otkriti šta bi moglo da prouzrokuje povlačenje desni:
*Previše agresivno pranje zuba – ovo može da istroši gleđ na Vašim zubima i izazove povlačenje desni.

*Loša oralna higijena – Ako ne održavate higijenu zuba redovnim pranjem i čišćenjem koncem, plak može da se nagomila i pretvori u čvrste naslage koje se nazivaju kamenac. Ako ga ne uklonite, on može prouzrokovati bolest desni i povlačenje desni.

Foto: leadingimplantcenters.com

*Škripanje ili stiskanje zuba – ako je ozbiljno, može stvoriti pritisak na Vaše desni, što može izazvati njihovo povlačenje.

*Pušenje – ako pušite, veća je vjerovatnoća da ćete patiti od povlačenja desni.
*Periodontitis – kod ozbiljne bolesti desni, koja se naziva periodontitis, desni mogu da se odvoje od zuba i formiraju džepove. Oni se mogu inficirati, a kada se to desi može se oštetiti tkivo i kost koja drži zub na svom mestu, zbog čega on počinje da se klima. Ovo čak može dovesti do gubitka zuba.

Kako mogu da zaustavim povlačenje desni?
Ako želite da saznate da li se Vaše desni povlače ili mislite da se Vaše desni povlače, prva stvar koju treba da uradite je da zakažete pregled kod Vašeg stomatologa i dobijete stručan savjet kako da zaustavite povlačenje desni.

Foto: oralhealthgroup.com

Postoji nekoliko načina kako se tretiraju povučene desni, uključujući:
*Liječenje kanala korijena
U slučaju povlačenja desni, Vaš stomatolog Vam može preporučiti čišćenje kanala korijena. Ovo je procedura koja se sastoji iz dva dijela i koju sprovodi Vaš stomatolog. Prvo se uklanja sav plak i stvrdnut kamenac ispod i iznad linije desni (mjesto gdje se desni i zubi spajaju).

Zatim će Vaš stomatolog uraditi čišćenje kanala korijena, što je zapravo uglačavanje korijena zuba kako bi pomogao desnima da se ponovo povežu sa zubima. Vaš stomatolog Vam može ponuditi lokalnu anesteziju tokom ove procedure i moguće je da će Vam biti neophodno više od jedne posjete kako biste završili tretman.

Nakon tretmana, normalno je da Vaše desni budu crvene, otečene i otekle, kao i da dođe do pojave pojačane osjetljivosti. Vaš stomatolog Vam može preporučiti kratak tretman antimikrobnom tečnošću za ispiranje usta, kao što je parodontax Extra 0,2% tečnost za ispiranje usta, kako bi Vam pomogao da smanjite količinu bakterija i sprečite infekciju.

Foto: tagdental.sg

Čišćenje kanala korijena je obično dovoljno da se problem riješi, ali ćete morati da idete na redovne preglede kako biste bili sigurni da se povlačenje desni popravilo i da se ne pogoršava. Takođe je važno da održavate dobru rutinu vezanu za oralnu higijenu kako biste zaštitili Vaše desni.

Operacija desni
Kada su u pitanju ozbiljniji slučajevi povlačenja desni, Vaš stomatolog može preporučiti operaciju desni. Postoji nekoliko različitih vrsta ove operacije:

*Otvoreno čišćenje kanala korijena
Ako nehirurški tretman nije bio uspješan, Vaš stomatolog može preporučiti otvoreno čišćenje kanala korijena, gdje se oštećeno tkivo desni savija kako bi se dobio bolji pristup za čišćenje i uglačavanje korijena. Desni se zatim ponovo spajaju, čime se olakšava održavanje njihove čistoće i zdravlja.

Foto: nutrophia.com

*Regeneracija
Ovo je hirurški tretman koji može da pomogne u regeneraciji oštećenog tkiva kosti i desni. Vaš stomatolog će očistiti iznad i ispod desni kako bi uklonio bakterije i plak. Zatim se regenerativno tkivo, u vidu membrane, proteina koji stimuliše tkivo ili presađenog tkiva, nanosi kako bi podstaklo tijelo da na prirodan način oporavi oštećenu kost i tkivo. Desni se zatim čvrsto povezuju preko korijena zuba.

Presađivanje tkiva na desni
Ako ste izgubili tkivo desni, Vaš stomatolog Vam može preporučiti operaciju mekanog tkiva ili presađivanje tkiva na desni. To podrazumijeva presađivanje tkiva sa okolnih desni ili sa vrha Vaših usta i ušivanje za tkivo desni, kako bi se pokrio izloženi koren zuba.

Kako mogu da pomognem u sprječavanju povlačenja desni?
Najbolja zaštita od povlačenja desni su redovni pregledi kod stomatologa i dobra rutina za oralnu higijenu. Pranjem zuba dva minuta, dva puta dnevno, zubnom pastom sa fluoridom ili specijalnom pastom za njegu desni kao što je parodontax, pomažete u uklanjanju bakterija plaka kako bi Vaše desni i zubi bii zdravi.

Izvor: Parodontax

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -