NaslovnaSavjetiParadontopatija kod djece - koji su simptomi, kako se dijagnostifikuje i kako...

Paradontopatija kod djece – koji su simptomi, kako se dijagnostifikuje i kako se sprječava

- Advertisement -

Parodontna bolest je ozbiljna bakterijska infekcija. Uništava desni i potporne strukture zuba. Zove se i bolest desni. Nagomilavanje plaka na zubima je glavni uzrok parodontnih bolesti. Plak sadrži bakterije koje se lijepe za zube. Ako se plak ne ukloni, on se stvrdne i onda se naziva kamenac. Loše navike oralne higijene omogućavaju rast plaka u ustima.
Koja su djeca izložena riziku od bolesti parodonta?
Određene stvari mogu povećati rizik vašeg djeteta za parodontnu bolest. One uključuju: određeni geni, hrana zaglavljena u desni, disanje na usta, što može dovesti do ozbiljnog isušivanja desni i zuba u prednjem dijelu usta, loša ishrana, pušenje, autoimune ili sistemske bolesti, dijabetes, hormonske promjene u tijelu, kao što je tokom puberteta, stezanje zuba koje vaše dijete ne može kontrolisati (bruksizam), određeni lijekovi koji mogu prouzrokovati prekomjerni rast desni.

Koji su simptomi parodontne bolesti kod djeteta?
Parodontne bolesti mogu biti u rasponu od blage do teške. Većina djece ima najlakši oblik – gingivitis. To uzrokuje da desni postanu crvene, otečene i upale. Najnapredniji slučajevi bolesti desni nisu česti kod djece. Generalno, bolest desni nije bolna. Dakle, vaše dijete možda neće znati da li ga ima. Ovo su najčešći simptomi bolesti desni: crvene, otečene, upaljene desni, krvarenje tokom četkanja ili čišćenja koncem, desni koji se udaljavaju od zuba (povlačenje desni), labavi ili razdvajajući zubi koji pokazuju veći razmak od normalnog, loš zadah koji neće nestati, promjena ugriza… Ovi simptomi mogu izgledati kao i drugi zdravstveni problemi.

Kako se dijagnostifikuje parodontalna bolest kod djeteta?
Stomatolog može da dijagnostifikuje parodontnu bolest sa kompletnom istorijom i pregledom zuba i desni vašeg djeteta. Vašem djetetu će možda trebati i rendgensko snimanje. Liječenje će zavisiti od simptoma, starosti i opšteg zdravlja vašeg djeteta. To će, takođe, zavisiti od toga koliko je stanje ozbiljno. Rano liječenje je važno. To može spriječiti pogoršanje bolesti. Ako se bolest ne tretira, kosti oko zuba se mogu „rastopiti“. Više neće moći da drži zube na mjestu.
Tretman može da uključi bilo koju ili kombinaciju sljedećeg:
-Dobra stomatološka njega. Redovno čišćenje od strane stomatologa može pomoći u borbi protiv gingivitisa, najblažeg oblika bolesti desni. Vaše dijete će, takođe, morati svakodnevno četkati zube i čistiti ih koncem.
-Duboko čišćenje (skaliranje i planiranje korijena). Ovaj tretman može pomoći u uklanjanju plaka i kamenca ispod desni i zaraženog tkiva u ranim fazama bolesti. Takođe, može da izgladi oštećene površine zuba.
Medicina – Antibiotski lijekovi se mogu staviti u parodontne džepove Ili se može dati u obliku tableta.
Hirurgija – Kada je bolest desni napredovala, potrebno je očistiti zaražena područja ispod desni. Tkiva se, takođe, mogu preoblikovati ili zamijeniti.

Šta može pomoći u sprječavanju parodontnih bolesti kod mog djeteta?
Dobre zubne navike mogu da spriječe bolesti desni. Pobrinite se da vaše dijete:
-Četka zuba dva puta dnevno
-Koristi četkicu za zube koja je prava veličina na osnovu godina i veličine vašeg djeteta
-Redovno ide na preglede kod stomatologa
-Jede zdravu hranu, ograničavajući one sa visokim sadržajem šećera i skroba

1 KOMENTAR

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -