NaslovnaObavještenjaNovo istraživanje: Žvakaće gume bez šećera mogle bi pomoći u smanjenju propadanja...

Novo istraživanje: Žvakaće gume bez šećera mogle bi pomoći u smanjenju propadanja zuba

- Advertisement -

Sistematski pregledi na „Kraljevskom koledžu London“, otkrili su neke dokaze da žvakanje žvakaće gume bez šećera može pomoći smanjenju daljeg razvoja karijesa (karijesa) kod odraslih i djece. Objavljen u časopisu „Journal of Dental Research: Clinical & Translational Research“, pregled je našao neke dokaze da žvakaće gume bez šećera mogu smanjiti napredovanje karijesa i može se koristiti kao održivo preventivno sredstvo u poređenju sa kontrolom bez žvakanja. Ovaj izvještaj je došao kao rezultat istraživanja objavljenih u posljednjih 50 godina. Otkriveno je da zvakaća guma bez šećera smanjuje porast karijesa, dajući mu preventivni faktor od 28%.

Avijit Banerjee

“Postoji značajan stepen varijabilnosti u efektu od objavljenih podataka, a uključena ispitivanja su uglavnom bila umjerenog kvaliteta. Međutim, smatrali smo da postoji definitivna potreba za ažuriranjem i osvježavanjem postojećih saznanja o zvakaćim gumama bez šećera i njihovom uticaju na zubni karijes i oralno zdravlje. Planiramo dalje istraživanje da bismo utvrdili prihvatljivost i izvodljivost primjene ove metode u javnom zdravstvu“, objašnio je glavni autor Avijit Banerjee, profesor kariologije i operativne stomatologije na „Kraljevskom koledžu London“.
Posljednjih godina žvakanje žvakaćih guma bez šećera pojavilo se kao mogući dodatak postojećim preventivnim strategijama za zaustavljanje razvoja zubnog karijesa.

“I stimulacija pljuvačke koja može da djeluje kao prirodna barijera za zaštitu zuba, kao i mehanička kontrola plaka koja nastaje iz čina žvakanja mogu doprinijeti prevenciji zubnog karijesa. Žvakaća guma bez šećera, takođe, može da djeluje kao nosilac za antibakterijski sastojci, uključujući ksilitol i sorbitol. Dokazi nisu postojali prije ovog pregleda, a pokazali su vezu između usporavanja razvoja karijesa i žvakanja žvakaće guma bez šećera“, zaključio je profesor Banerje

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -