NaslovnaSavjetiIz kojih razloga zub može da zaboli i kada nema karijesa?

Iz kojih razloga zub može da zaboli i kada nema karijesa?

- Advertisement -

Kada se javi iznenadni bol u zubu, najčešće prvo pomislimo da je u pitanju duboki karijes koji se ne vidi na površini zuba ili je skriven u prostoru između zuba i da je već uznapredovao.

Međutim, bol, posebno ukoliko je kratkotrajan, nije razlog za paniku. Svakako je važno javiti se stomatologu radi detaljnijeg pregleda kako bi otklonio sumnju u postojanje karijesa, odredio uzrok bola i preporučio adekvatnu terapiju. Evo koji su sve mogući uzročnici bola u zubima.

Osjetljive desni
Ukoliko je prostor između zuba mali i ne čisti se redovno i temeljno interdentalnim četkicama i koncem za zube, mogu se nagomilati bakterije koje izazivaju nastanak plaka i kamenca i dovode do upale. Takođe, ukoliko se zubno meso povuče, između zuba i desni mogu nastati takozvani parodontalni džepovi u kojima se gomilaju baketerije i vremenom dovode do upale.

U ovom slučaju neophodno je da stomatolog očisti džepove i prepiše antibiotik kako bi se upala smirila. Desni mogi biti iritiane i ukoliko koristite tvrđu četkicu za zube ili ih četkate snažnim pokretima. U tom slučaju bol se najčešće javlja prilikom kozumacije hladnih i slatkih pića i namirnica. Bol stoga nije izazvan problemima sa zubom već desni postaju povučene pa je zubni korijen izloženiji spoljnim uticajima i zubni živac reaguje na slatku i hladnu hranu i napitke.

Upala korijena zuba
Kada zub boli na pritisak, najčešće je u pitanju upala korijena zuba. Ukoliko se infekcija proširila i zahvatila i prostor oko korijena, tj. napunili su se dentalni džepovi, dolazi do pritiska gnoja i inficiranog zubnog mesa na živac. Upala korijena zuba nastaje najčešće zbog ranijih, loše urađenih protetskih radova, usljed pukotine na zubu, ukoliko je polomljen ili okrnjen, ili usljed čestog liječenja zuba.

Tada je potrebno da stomatolog očisti džepove i da sprovede liječenje kanala korijena zuba. Nakon čišćenja neophodno je popuniti prostor u korijenu specijalnim pastama koje će hermetički zatvoriti zub. Tako se sprječava ponovno nagomilavanje bakterija i stvaranje novog, potenijalnog upalnog procesa.

Upala sinusa
Kod pojedinih osoba korijen zuba je veoma blizu sinusa. Kada se desni upale, sinus može pritiskati korijen, pa se javlja bol. Tada pacijent može pomisliti da ga boli zub, koji je ustvari zdrav, a bol je izazvan upravo upalom sinusa. Svakako, uvijek je najbolje posavjetovati se sa stomatologom koji će otkloniti sumnju u bilo koje oštećenje zuba snimanjem ili drugim analizama i utvrditi koji je uzročnik bola.

Sitne pukotine na zubima
Ove mikro pukotine mogu nastati usljed konzumiranja previše tople ili hladne hrane i veoma čvrstih namirnica. Bol je sličan onom koji se javlja kao posljedica karijesa. Oštećenja zube gleđi može potvrditi jedino stomatolog detaljnim pregledom.

Foto: freepik.com

Na taj način moći će i da reaguje na vrijeme i sanira ih kako bi se spriječile dalje komplikacije. Površina zubne gleđi može se dodatno ispolirati ili, ukoliko je pukotina na zubu značajna, preko tog zuba se može staviti faseta.

Bruksizam
Škripanje zubima tokom sna, posebno ukoliko traje duže vreme, može da dovede do oštećenja zubne gleđi pa se kao posljedica javlja bol u zubima i vilici. U ovim slučajevima stomatolog će vam preporučiti nošenje specijalnih navlaka koje smanjuju grč u vilici i sprječavaju nastanak oštećenja na zubima.

Ukoliko se utvrdi da vas muči bruksizam, potrebno je liječiti njegov uzrok, a to su stres i nervoza. Jedino na taj način uspješno ćete se riješiti ove neprijatne pojave.

Izvor: Dr Popović

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -