NaslovnaIntervjuOčuvanje i unapređenje oralnog zdravlja bitan su preduslov za prevenciju nastanka oboljenja

Očuvanje i unapređenje oralnog zdravlja bitan su preduslov za prevenciju nastanka oboljenja

- Advertisement -

Dobra higijena usta i zuba utiče na prevenciju mnogih oboljenja, koja često nisu vezana samo za usnu šupljinu. Najčešća oboljenja usta i zuba, kao što su karijes i parodontalne bolesti, posljedica su, između ostalo i loše oralne higijene.

Očuvanje i unapređenje oralnog zdravlja bitan su preduslov za prevenciju nastanka oboljenja. Ova međusobna veza znači da loše zdravlje usne šupljine utiče na cjelokupni organizam, ali i obratno, određene bolesti i poremećaji utiču na stanje usta i zuba.

Pojedine bakterije i posrednici zapaljenja koji se nalaze u inflamiranim međuzubnim tkivima mogu biti uzorčnici bolesti različitih organa.

Foto: dentalstudioprzno.me

Pacijenti sa uznapredovalom parodontalnom bolešću izloženi su dva puta većem riziku od srčanog udara u odnosu na ljude koji imaju zdravo zubno tkivo.

Oboljeli od reumatoidnog artritisa osam puta češće obolijevaju od bolesti desni.

Ove osobe mogu da imaju i problem sa pranjem zuba, jer im je usljed problema sa zglobovima na prstima teško da drže četkicu za zube. Liječenje upale i infekcija desni može da smanji bol u zglobovima.

Prevencija karijesa i parodontalnih bolesti podrazumijeva pravilno i redovno pranje zuba i usne šupljine, uz redovne posjete stomatologu, jer zubni kamenac i eventualne bolesti može liječiti samo stomatolog.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -