NaslovnaObavještenjaStomatolozi iz Herceg Novog se obratili ministarki zdravlja dr Jeleni Borovinić Bojović:...

Stomatolozi iz Herceg Novog se obratili ministarki zdravlja dr Jeleni Borovinić Bojović: Ako ste upućeni u loše stanje u SKCG, nije nam jasno zašto niko ne reaguje

- Advertisement -

Stomatolozi iz Herceg Novog su se obratili ministarki zdravlja Jeleni Boreovinić Bojović sa molbom da pomogne u rješavanju krize u Stomatološkoj komori Crne Gore, koja traje više od dva mjeseca.

„Poštovana ministarko Borovinić Bojović, ovaj meil je ko zna koji po redu, upućen Vama lično ili zaposlenim u Ministarstvu zdravlja, a nažalost ni na jedan nismo dobili odgovor, pa makar i u formi, da niste u mogućnosti da pomognete i razriješite situaciju. Naime, novi dopis Vam pišu članovi hercegnovske podružnice doktora stomatologije. Znamo da je stav većine koleginica i kolega iz podružnica ostalih gradova u Crnoj Gori, istovjetan našem, ali ovo pismo pišemo ispred naše podružnice.

Foto: cmmonline.com

Sigurni smo da jeste, a i morali biste biti upućeni u aktuelna dešavanja u Stomatološkoj kompri Crne Gore, a vezano za sprovođenje nelegitimnih izbora za saziv nove Skupštine, samovolje bivšeg predsjednika Komore dr Gorana Mandića, nemogućnosti upisa novog v. d. predsjednika dr Nikole Barovića u CRPS…

Dakle, ako ste upućeni u jedno jako loše stanje u SKCG, koja je dio zdravstvenog sistema Crne Gore, nije nam jasno, zašto nas niko od nadležnih iz resora koji Vi vodite, ne udostojava odgovara ili bar preporuka ili savjeta kako prevazići novonastalu situaciju, koja šteti svima i doktorima i pacijentima. Zašto niko ne reaguje? Nemojte nam samo reći da nije u vašoj nadležnosti, odnosno nadležnosti Ministarstva zdravlja.

Ako je pravnik Ministarstva zdravlja, kako je saopšteno, napravio grešku i za osnivača „stavio“ državu, a ne Ministarstvo zdravlja, interesuje nas ko može da riješi ovu pravnu zavrzlamu, da li vi kao ministarka, da li nadležni sud ili je dovoljna dobra volja bivšeg predsjednika Komore, da omogući upis v. d. predsjednika u CRPS? Ko snosi odgovornost za nastalu grešku i da li zbog toga treba da trpi pravne sankcije?

Foto: freepik.com

Dakle, očigledna je opstrukcija, bar sa jednog nivoa, a jedna od strana je dr Mandić, koji je zakonski smijenjen, zbog opšteg nezadovoljstva njegovim radom u proteklom periodu (i uopšte rada Komore), a koji prosto ne želi da preda i napusti funkciju, koju nije obavljao valjano.

Da bi se situacija dodatno zakomplikovala, 10.09.2021. godine, je „konstituisana Skupština SKCG na kojoj su verifikovani mandati izabranih članova Skupštine i izabran predsjednik Skupštine“, kako navode Vijesti. Znači, sve ovo je urađeno na osnovu održanih nelegitimnih izbora. Podsjećamo, a o tome smo Vam i pisali, da je, primjera radi, iz Herceg Novog vraćena glasačka kutija za Podgoricu sa samo jednim glasačkim listićem, a iz Bara, zamislite, prazna!

Kolege su ogorčene. Ne želimo da plaćamo članarinu ovakvoj Komori, ne želimo da učestvujemo u ovakvom kreiranju organa, prosto ne želimo ovakvu lošu Komoru, a koja nam je potrebna kao funkcionalna i korisna. Postavlja se i pitanje da li je rješenje da se napravi još jedna Komora, koja će funkcionisati po Zakonu, u kojoj neće biti opstrukcija, u kojoj ćemo međusobno komunicirati i zajednički donositi odluke, a koja će biti kontrolisana i raditi za dobro svih koleginica i kolega?!

Foto: freepik.com

Naravno, ostavljamo prostora i vremena da se ova samovolja pojedinaca razriješi, ali zaista ovo predugo traje i ne možemo i ne želimo da čekamo do besvijesti. U protivnom, moraćemo pribjeći svim dozvoljenim i dostupnim zakonskim sredstvima da Stomatološka komora Crne Gore konačno postane udruženje kakvo i treba da bude!

Poštovana ministarko, kao što često kažete, da nikada u sistemu ne mogu biti svi zadovoljni i da su trenutno sve snage usmjerene na borbu protiv Covid-19, sigurni smo da ste svjesni činjenice koliko je stomatološka zdravstvena zaštita bitna, koliko su stomatolozi i osoblje ugroženi, pa Vas još jednom zaista molimo da nađete vremena, iskoristite Vaš uticaj i zakonske mogućnosti i konačno omogućite da ovo strukovno udruženje počne funkcionisati kako treba, na zadovoljstvo i prosperitet svih nas“, stoji na kraju dopisa koje je potpisalo 28 stomatologa iz hercegnovske podružnice SKCG.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -