NaslovnaSavjetiDa li sami možete ukloniti kamenac sa zuba

Da li sami možete ukloniti kamenac sa zuba

- Advertisement -

Ko ne bi želio da kućna njega bude dovoljna za savršeno bijeli osmjeh? Nažalost, za uobičajena pitanja poput nakupljanja plaka, vaša svakodnevna oralna higijena je samo dio jednačine.

Hajde da zaronimo u to šta su zubni plak i zubni kamenac i koju ulogu možete odigrati u sprečavanju njihovog nakupljanja, te zašto je uklanjanje od strane zubara najsigurnija i najpametnija opcija.

Plak, ljepljiva supstanca bakterija i šećera, može se stvrdnuti i pretvoriti u zubni kamenac. Zubni kamenac može negativno uticati na vaše oralno zdravlje, pa ga je važno držati podalje.

Možete li ukloniti zubni kamenac kod kuće

Iako se možda pitate kako ukloniti zubni kamenac sa zuba bez zubara, najbolje je potražiti pomoć stomatologa za čist i precizan posao! Čim se plak stvrdne u zubni kamenac, četkica za zube ga ne može ukloniti. Možda ćete biti u iskušenju da proizvodima za “uradi sami” uklanjanje kamenca,poput kompleta stomatoloških alata ili „prirodnih“ lekova, poput jagoda, sirćeta ili sezama.

Iako su ti sastojci i proizvodi dostupni u bilo kojoj lokalnoj trgovini ili apoteci, preporučujemo da razgovarate sa svojim stomatologom o uklanjanju zubnog kamenca, a ne o metodama kod kuće.

Kako kamenac utiče na oralno zdravlje

Kada se zubni kamenac nakuplja na zubima i duž desni, mogu se razviti oralna zdravstvena stanja. Zubni kamenac pruža poroznu zonu na zubima za lepljenje plaka. Dakle, kako se gradi, počinje ciklus plaka koji se lepi za zubni kamenac, što stvara više kamenca.

Budući da plak može dovesti do stanja poput bolesti desni i karijesa, najbolje je ne dozvoliti da dođe do ovog ciklusa naslaga plaka. Kada se zubni kamenac nakuplja oko desni, to može izazvati upalu desni i krvarenje.

Ovo stanje se zove gingivitis, rana faza bolesti desni. Kamenac takođe može predstavljati estetske probleme. Budući da zubni kamenac upija, može brzo upiti mrlje. To znači da pijenje pigmentiranih napitaka, poput čaja ili kafe, može potamniti zube zbog žućkastog osmeha. Niko ne želi da brine o izgledu zuba dok uživaju u svom omiljenom piću!

Znaci nakupljanja kamenca

Kada pokušavate da utvrdite da li se nagomilao zubni kamenac, to ćete najverovatnije primijetiti po osećaju zuba. Zubni kamenac se u ustima oseća kao gruba supstanca koju samo četkanje neće ukloniti. Kada se zubni kamenac pojavi ispod desni, to može izazvati povećane otoke koji mogu krvariti. Nakupine iznad desni su žute ili smeđe boje i postaju veće ako se ne uklone. Ispod linije desni može biti braon ili crna.

Načini sprečavanja nakupljanja kamenca

Kao i mnogi stomatološki problemi, rešenje obično leži u prevenciji! Umjesto da dođete do faze nakupljanja zubnog kamenca koju morate profesionalno ukloniti, možete preduzeti korake kako biste sprečili njegovo nakupljanje.

Iako ne možete bezbedno ukloniti zubni kamenac kod kuće, uz odličnu rutinu oralne higijene, uklanjanje naslaga može se izvršiti sledećim koracima:

  • Perite zube dva puta dnevno četkicom za zube sa mekim čekinjama
  • Budući da vaša četkica za zube ne može doprijeti do svih površina zuba i desni, ne zaboravite da jednom dnevno koristite i konac. Ako imate problema s korišćenjem tradicionalnog konca, razgovarajte sa stomatologom o alternativnim alatima, poput međuzubnih četkica.
  • Isperite usta fluodridnom tečnošću za ispiranje usta nakon četkanja kako biste uklonili nakupine bakterija koje propustite
  • Čak i ako imate odlične navike četkanja i čišćenja zubnim koncem, ipak morate redovno da idete na stomatološke preglede. Na ovim sastancima, oni će ukloniti sve naslage koje ste propustili tokom rutinske nege usta.

Zašto je stomatolog najbolji

Za uklanjanje kamenca potrebno je više obrazovanja i posebne obuke nego što mislite. Prema navodima Američkog stomatološkog udruženja, zubni higijeničari se obučavaju najmanje dvije godine kako bi pravilno očistili zube. Osim toga, tu su i osnovne i master diplome iz oblasti higijene zuba.

Na stranu obrazovanje, osoba koja ubada oštra ili neodgovarajuća sredstva u usta može lako oštetiti zube ili desni. Iako možete pretpostaviti da poznajete usta bolje od bilo koga drugog, vaš stomatolog bi trebao biti zadužen za sigurno uklanjanje kamenca. Samo oni mogu uspješno ukloniti nakupljeni kamenac na zubima.

Uz pravilnu prevenciju, svakodnevnu oralnu higijenu kod kuće i redovan odlazak kod zubara i zubnog higijeničara na pregled, više se nećete pitati kako ukloniti zubni kamenac sa zuba!

Izvor: colgate.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -