NaslovnaObavještenjaNovo istraživanje: Nivo perfluorooktanoične kiseline može biti povezan sa karijesom kod djece

Novo istraživanje: Nivo perfluorooktanoične kiseline može biti povezan sa karijesom kod djece

- Advertisement -

Nivoi perfluorooktanoične kiseline u cirkulaciji, mogu biti povezani sa karijesom zuba kod djece, pokazalo je istraživanje objavljeno u jesenskom izdanju časopisa „Journal of Public Health Dentistri“. U istraživanju su učestvovala djeca starosti od 3 do 11 godina, u periodu 2013. i 2014. godine. U istraživanju je razmotrena povezanost između sedam supstanci perfluoroalkila i polifluoroalkila i karijesa kod 629 djece.

Foto: knowltondental.com

„Perfluoroalkilne i polifluoroalkilne (PFAS) materije su hemikalije koje se koriste u predmetima otpornim na vodu i zemljište, poput tepiha, papira za kontakt s hranom, ambalaža kao i kod elektronike, površinski aktivnih materija, maziva i boja”, piše u tekstu.

Foto: todaysrdh.com

Ljudi mogu biti izloženi tim supstancama zbog kontaminacije životne sredine i, na mnogo nižim nivoima, gutanjem, udisanjem i kontaktom sa kožom. Studija je, takođe, otkrila da su drugi faktori povezani sa razvojem karijesa, uključujući stariju životnu dob i niži dohodak. Četkanje češće nego jednom dnevno, posjeta stomatologu samo jednom tokom godine i unos više fluora u vodi, negativno su se vezivali sa karijesom.

Izvor: ADA

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -