fbpx
NaslovnaSavjetiEvo šta je abfrakcija zuba, koji su simptomi, uzroci i način liječenja

Evo šta je abfrakcija zuba, koji su simptomi, uzroci i način liječenja

- Advertisement -

Abfrakcija je gubitak strukture zuba gdje se zub i desni spajaju. Oštećenje je klinastog oblika ili u obliku slova V i nije povezano sa šupljinama, bakterijama ili infekcijom. Prvi simptom abfrakcija može biti kada se hrana zaglavljuje u zubu, što možda i možete da osjetite jezikom.

Abfrakcija je obično bezbolna, ali osjetljivost zuba može da postane problem, posebno kada se radi o toploti i hladnoći. Nikada nećete primijetiti druge znakove ili simptome, ali ako se problem nastavi, to može dovesti do: izlizane i sjajne fasete na zubu, poznate kao translucencija, otkidanje površine zuba, gubitak gleđi…

Foto: inglewoodfamilydent.ca

Vremenom gubitak cakline može učiniti zub ranjivim za bakterije i propadanje zuba. Može uticati na strukturalni integritet zuba, što dovodi može da dovede do gubitka zuba. Abfrakcija je uzrokovana dugotrajnim stresom na zubima. To se može dogoditi na različite načine, kao što su: brušenje zuba, neusklađenost zuba, koja se naziva i malokluzija, gubitak minerala usljed kiselih ili abrazivnih faktora…

Ponekad ima više faktora koji joj doprinose. Vaš stomatolog možda neće moći tačno da vam kaže zašto se to dogodilo. Takođe, abfrakcija se može pojaviti zajedno sa drugim problemima zuba kao što su abrazija i erozija. Učestalost abfrakcije se povećava sa godinama, povećavajući se sa 3% na 17% između 20 i 70 godine života.

Kako se tretira abfrakcija?
Abfrakcija ne zahtijeva uvijek liječenje, ali je važno da posjetite svog stomatologa da biste bili sigurni. Čak i ako vam ne treba hitno liječenje, nadgledanje vam može pomoći da izbjegnete veće probleme. Dijagnoza se obično može napraviti tek nakon kliničkog pregledu. Recite svom stomatologu da li ima zdravstvenih stanja ili navika koje mogu da utiču na zube. Neki primjeri ovoga su: uobičajeno stezanje ili brušenje zuba, poremećaji u ishrani, visoko kiselinska dijeta, refluks kiseline i lijekovi koji izazivaju suva usta.

Foto: manusdental.com

Vaš ljekar će preporučiti liječenje na osnovu ozbiljnosti simptoma. Možete ublažiti osjetljivost zuba, poboljšati izgled i pomoći u sprječavanju budućih oštećenja. Neke od opcija liječenja su:

Plomba – ovo može biti korisno ako vam je teško održavati zube čistim ili ako imate osetljivost zuba zbog izloženih nervnih završetaka. Vaš stomatolog može odabrati boju koja odgovara vašim zubima, tako da je to i dobra estetska opcija.

Štitnik za zube – ako ste zube stisnuli noću, vaš zubar vam može staviti štitnik za usta kako bi se spriječilo dalje oštećenje zuba.
Pasta za zube – pasta za zube neće izliječiti abfrakciju, ali određeni proizvodi mogu pomoći da se smanji osjetljivost zuba i abrazija.

Ortodoncija – ponovno podešavanje ugriza može pomoći u sprječavanju budućih oštećenja, što može biti posebno korisno za mlađe ljude.
Troškovi popravljanja abfrakcija će se značajno razlikovati u zavisnosti od toga koliko zuba je uključeno, koje tretmane izaberete… Zatražite od svog stomatologa preporuke za proizvode za oralnu njegu kao što su četkice za zube, pasta za zube i zubna ispiranja.

Foto: daisyalvarengadds.com

Abfrakcija i recesija desni
Brušenje zuba sa nestabilnim zagrizom mogu uticati na desni, kao i na zub. Nije neobično imati povlačenje desni sa abfrakcijom. Vremenom, kako desni nastavlja da se povlači, površine korijena mogu postati izložene. Ova kombinacija može izazvati ekstremnu osjetljivost zuba i bol u zubima. Bez tretmana može dovesti do gubitka zuba.

Razlika između abfrakcije, abrazije i erozije
Abfrakcija, abrazija i erozija uključuju određena oštećenja zuba, ali na različitim lokacijama na zubu. Iako imaju različite uzroke, mogu da „komuniciraju“ i stvaraju veći problem. Moguće je istovremeno imati abfrakciju, abraziju i eroziju.
Abfrakcija je klinasta pukotina na zubu u tački u kojoj se susreće sa linijom desni. To je uzrokovano trenjem i pritiskom na zub i desni, što uzrokuje da se vrat zuba počne razbijati.

Abrazija
Abrazija se, najčešće, nalazi na zubima koji su najbliži obrazima, takođe poznati kao bukalna strana. Za razliku od izgleda abfrakcije u obliku slova V, oštećenje uzrokovano abrazijom je pljosnato. Abrazija je uzrokovana trenjem stranih predmeta, kao što su olovke, nokti ili pirsing usta. Upotreba tvrde četkice za zube, abrazivnih proizvoda za zube i nepravilne tehnike četkanja, takođe, mogu dovesti do abrazije.

Foto: cardiffdentistry.com.au

Erozija
Erozija je opšte odnošenje zubne cakline. Zubi mogu imati zaobljeniji izgled, sa naznakom transparentnosti ili promjene boje. Kako erozija napreduje, možete početi da vidite udubljenja u zubima. Za razliku od abfrakcije i abrazije, erozija je više hemijski proces koji se odvija na površini i u unutrašnjostri zuba. To je uzrokovano visokim nivoom kiseline u pljuvački. To može biti zbog kiselih namirnica ili pića, suvih usta ili zdravstvenih stanja koja uzrokuju često povraćanje.

Zaključak
Abfrakcija je vrsta oštećenja zuba u blizini linije desni. Nema samo jedan uzrok, ali generalno neusklađenost, brušenje zuba ili erozija igraju najvažniju ulogu. Tretman neće preokrenuti štetu, ali može poboljšati izgled, osjetljivost zuba i olakšati održavanje zuba čistim.

Iako to ne zahtijeva obavezno liječenje, abfrakcija može dovesti do ozbiljnih problema sa zubima i desni. Ako mislite da imate abfrakciju, važno je da vaš stomatolog postavi dijagnozu i prati vaše oralno zdravlje.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -