fbpx
NaslovnaObavještenjaDa li znate ovih deset stvari o zubima?

Da li znate ovih deset stvari o zubima?

- Advertisement -

Trajni zubi više nemaju nasljednika, te ih zbog toga trebamo posebno čuvati. Lijepi zubi su samo zdravi zubi i zbog toga vam donosimo deset činjenica o zubima koje treba da znate.
1.Mliječnu denticiju čini 20 zuba koji niču do treće godine života. Od 6. pa do 12.-14. godine postupeno ih zamjenjuju trajni kojih odrasla osoba ima 32.
2.U mliječnoj denticiji nema pretkutnjaka! Razlikujemo četiri grupe trajnih zuba – sjekutiće, očnjake, pretkutnjake i kutnjake. Svaka vrsta zuba ima drugačiji oblik, položaj i različitu funkciju u oralnoj šupljini.

www.healthmagazine.news

3.Svaki zub ima svoj živac i krvne žile.
4.Vanjski, vidljivi dio zuba tj. krunu prekriva gleđ koja je najtvrđe tkivo u ljudskom organizmu. Ispod se nalazi dentin koji je tvrdoće kosti. Dentin okružuje pulpu sačinjenu od živca i krvnih žila. U području korijena zuba dentin je prekriven cementom.
5.Zube treba prati tri puta dnevno: ujutro, poslije ručka i prije spavanja. Koliko dugo? Dok se ne očetka svaki zub!

6.Tokom pranja, četkaju se odvojeno gornji i donji zubi. Četkicu treba držati kao olovku pri pisanju i to na način da pola vlakna prekriva zub, a pola zubno meso. Zubi se peru kružnim pokretima bez jakog pritiska.
7.Uz zubnu četkicu i pastu, za održavanje oralne higijene pomažu nam zubni konac ili interdentalne četkice koji služe za čišćenje područja između zuba, koja obična četkica ne uspijeva očistiti. Svaka četkica je dobra ako se koristi!
8.Pri četkanju zuba nije potrebno stavljati puno paste na četkicu. Dovoljno je paste veličine zrna graška.

Foto: 123dentist.com

9.Krvarenje zubnog mesa tokom četkanja zuba nije normalna pojava te je znak upale!
10.Uz provođenje redovne oralne higijene, zdravom prehranom i izbjegavanjem štetnih namirnica i navika, svakako se preporučuju i kontrolne posjete doktoru dentalne medicine, barem dva puta godišnje.

Izvor: JZU Zavod za stomatologiju – Banjaluka

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -