NaslovnaPitanja čitalacaNa pitanja čitalaca odgovara dr Duška Krupljanin

Na pitanja čitalaca odgovara dr Duška Krupljanin

- Advertisement -

Doktorka Duška Krupljanin iz ordinacije “Dub Dent” iz Banjaluke, bila je ove nedelje naša gošća u rubrici “pitanja čitalaca”.

Imam bol u zubu kada pijem hladno. Bol je kratkotrajna. Šta mi Vi preporučujete da radim?
“Kratkotrajna, sijevajuća i brzoprolazna bol u zubu nakon konzumiranja hladnih napitaka, najčešće je posljedica povlačenja (recesije) gingive na vratovima zuba i ogoljenja cementa. Taj dio zuba ima drugačiju strukturu od gleđi i brzo prenosi podražaj do živca. Uzroci bola mogu biti i dotrajala plomba, novi karijes, pa čak i nova zamijenjena plomba tokom kraćeg perioda može izazivati bol. Najbolje je posjetiti stomatologa kako bi on otkrio uzrok bola i pristupio problemu odgovarajućom terapijom.

- Advertisement -
Foto: privatna arhiva

Ono što pacijent sam može jeste da počne koristiti paste za pranje zuba namijenjene toj situaciji, a kojih na tržištu ima dosta. One imaju drugačiju strukturu minerala koji se ugrađuju u oštećene dijelove zuba i usporavaju prenos podražaja. Pranje zuba sprovoditi sa četkicama što mekanijih vlakana i koristiti polukružne tehnike četkanja zuba da bi izbjegli dalja povlačenja gingive. Ako osjetljivost traje duži period i intenzitet bola se pojačava, posjeta stomatologu je neophodna.

Doktor mi je na snimku vidio izrastanje umnjaka. Imam bol već neko vrijeme. Koliko može bol da traje?
“Dužina trajanja bola zavisiće od položaja umnjaka u kosti i odnosa na zube ispred njega. Kod umnjaka postavljenih u nepovoljnom položaju za nicanje ta bol ne može prestati bez hirurške intervencije. U manjem procentu slučajeva, ako postoji prostor za nicanje tog zuba, bolovi će se javiti sporadično, međutim može se desiti i nekoliko mjeseci bezbolnog perioda, nakon kojeg se bol opet javi. U takvim slučajevima pomažu analgetici, hladan oblog spolja, a sa pojavom upale okolnog zubnog mesa moraju se uključiti antibiotici. Ukoliko bol traje duži vremenski period, obavezno obaviti pregled kod oralnog hirurga.

- Advertisement -
Foto: privatna arhiva

Šta mislite o crnim plombama, da li treba da se mijenjaju?
“Crne plombe u našoj savremenoj stomatologiji polako već padaju u zaborav. Rijetko, gotovo nikako da se postavljaju. Ali, ako ih već imamo na zubima, a dobro zatvaraju uz zub, nema promjena u vidu novog karijesa uz njih, dobro su ispolirane u vidu efekta “srebrnog ogledala”, u tom slučaju ja ne bih tražila njihovu zamjenu.

Nemam niti jedan argument za obaveznu zamjenu, ali bih obavezno tražila njihovu redovnu kontrolu i poliranje do glatke površine. Postavljanje crnih plombi zahtijevalo je poseban način pripreme kaviteta za njih što im je osiguravalo dugotrajnost, ali njihova mana je slaba veza za zub i pojava sekundarnog karijesa koji se nekada slabije uočava zbog samog sivila plombe. Zato, ako ih imamo, potrebno je češće ići na kontrole i polirati njihove površine”.

Foto: privatna arhiva

Kakav je Vaš stav o fasetama i recite mi nešto više o njima?
“Zubne fasete ili viniri su najveće dostignuće estetske stomatologije. Njima dobijamo vrhunsku estetiku sa minimalnim brušenjem ili čak bez brušenja zuba. Mogu biti kompozitne kada se uljepšavaju prednji zidovi zuba estetskim plombama u jednoj posjeti, ili mogu biti keramičke koje se nakon minimalnog brušenja samo gleđi izrađuju u zubnotehničkom laboratoriju. Njima se mijenja oblik i izgled zuba iz estetskih razloga i postiže “savršen osmijeh”.

Njihova mana je to što su jako tanke pa se mora voditi računa da li vaš zagriz dozvoljava izradu tako tanke nadoknade. Naime, odgrizanje tvrde hrane kod takvih zagriza može dovesti do pucanja i odlamanja fasete. Nažalost, veoma mali procenat pacijenata ima idealne uslove zagriza za izradu faseta. Na kraju bih iznijela svoj lični stav – ako je potrebna nadoknada više sam zagovornik pune keramičke cirkon krune, a ako je u pitanju nezadovoljstvo položaja zuba za ortodonsku terapiju, fasetama postižemo završne korekcije do onog punog blistavog osmijeha”.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -