NaslovnaObavještenjaNova studija: Jednostavna oralna higijena mogla bi da pomogne u smanjenju težih...

Nova studija: Jednostavna oralna higijena mogla bi da pomogne u smanjenju težih simptoma COVID-19

- Advertisement -

COVID-19 bi mogao preći u pluća ljudi iz pljuvačke, a virus se kretao direktno iz usta u krvotok – naročito ako pojedinci pate od bolesti desni, pokazalo je novo istraživanje.

Dokazi pokazuju da su krvni sudovi pluća, a ne disajni putevi, u početku pogođeni COVID-19 plućnom bolešću sa visokim koncentracijama virusa u pljuvački i parodontitisom povezanim sa povećanim rizikom od smrti.

Jan Čepl (Foto: birmingham.ac.uk)

Istraživači smtaraju da nakupljanje zubnih naslaga i parodontna upala dodatno pojačavaju vjerovatnoću da virus SARS-CoV-2 dođe do pluća i izazove teže slučajeve infekcije.

Stručnjaci kažu da bi ovo otkriće moglo efikasnu oralnu zdravstvenu zaštitu učiniti potencijalno spasonosnom akcijom – preporučujući javnosti da preduzme jednostavne, ali efikasne svakodnevne korake za održavanje oralne higijene i smanjenje faktora koji doprinose bolesti desni, kao što je nakupljanje plaka.

Međunarodni tim istraživača iz Velike Britanije, Južne Afrike i SAD objavio je svoja otkrića u “Journal of Oral Medicine and Dental Research”. Oni primjećuju nove dokaze da su specifični sastojci nekih jeftinih i široko dostupnih proizvoda za ispiranje usta vrlo efikasni u inaktivaciji virusa SARS-CoV-2.

Jednostavne mjere oralne higijene, uključujući upotrebu ovih specifičnih proizvoda za ispiranje usta, mogle bi da smanje rizik od prenosa virusa iz usta u pluća kod osoba sa COVID-19 i spriječe teške slučajeve infekcije. Prvo posmatranje CT pluća pacijenata koji pate od COVID-19, doktora radiologa Grejema Lojd-Džonsa, dovelo je do saradnje između medicinskih i stomatoloških istraživača na potencijalnom putu ulaska u krvotok.

Koautor Jan Čepl, profesor parodontologije na Univerzitetu u Birmingemu, komentariše:
“Ovaj model nam može pomoći da shvatimo zašto neke osobe razvijaju COVID-19 plućnu bolest, a druge ne. Takođe bi mogao da promijeni način na koji upravljamo virusom – istraživanje jeftinih ili čak besplatnih tretmana usmereni na usta i, na kraju, spasavanje života. Bolesti desni čine zubno meso propusnijim, omogućavajući mikroorganizmima da uđu u krv. Jednostavne mjere poput pažljivog četkanja zuba i međuzubnog prostora, kako bi se smanjilo nakupljanje plaka, zajedno sa određenim vodama za ispiranje usta ili čak ispiranjem slanom vodom za smanjenje upale gingive, mogu pomoći u smanjenju koncentracija virusa u pljuvački i pomaže u ublažavanju razvoja plućnih bolesti i smanjuje rizik od pogoršanja na teške simptome COVID-19 “.

Foto: drgsmiles.com
Foto: drgsmiles.com

U istraživačkom timu bili su stručnjaci iz okružne bolnice Salisburi (Britanija), Univerziteta u Birmingemu (Britanija) i Institut za istraživanje usta-tijela (Los Anđeles) i Kejp Taun (Južna Afrika).

Njihov novi model zasnovan je na ustima koja pružaju plodno tlo za napredovanje virusa, uz bilo kakvo kršenje oralne imunološke odbrane koje virusu olakšavaju ulazak u krvotok. Pomičući se iz krvnih sudova u desni, virus bi prolazio kroz vene vrata i grudnog koša – dopirući do srca prije nego što bi se pumpao u plućne arterije i male sudove u plućnoj bazi i periferiji.

“Hitno su potrebne studije za dalje istraživanje ovog novog modela, ali u međuvremenu svakodnevna oralna higijena i kontrola naslaga ne samo da će poboljšati oralno zdravlje, već bi, takođe, mogli spasiti život u kontekstu pandemije”, dodao je profesor Čepl.

Izvor: Dental Medical

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -