NaslovnaZanimljivostiLaboratorija Amerdent: Moderna stomatologija više ne može da se radi ručno

Laboratorija Amerdent: Moderna stomatologija više ne može da se radi ručno

- Advertisement -

PODGORICA – Prije nekoliko godina došli smo do trenutka kada moderna stomatologija više ne može da se radi ručno sve mora da ide kompjuterski i cio proces ima veliki broj benefita, kaže za naš portal vlasnik zubotehničke ordinacije Amerdent.

U laboratoriji kažu da su prvi u Crnoj Gori uveli CAD/CAM sisteme za kompjutersko modelovanje i izradu zubnih nadoknada, a bilo je riječi i o počecima, izazovima u radu, upotrebi titanijuma i drugim zanimljivim temama.

amardentSTOMATOLOGIJA : Evo nas u zubotehničkoj laboratoriji Amerdent, vidimo ove velike mašine koje izgledaju nove, veliki broj radova, reklo bi se da imate posla i da ste se čvrsto pozicionirali na tržištu. Recite nam kako je sve počelo, šta Vas je privuklo ovom pozivu i koliko je bilo teško doći do sadašnjeg nivoa poslovanja?

AMERDENT : Pa sve je počelo još 2001. godine kada sam krenuo u posao i bilo je teško naročito u samom početku. Najveći problem i tada a i sada su visoke cijene opreme i aparata. Da ne pominjem da je tada bilo još teže doći do opreme. Ja sam od starta pratio sve kurseve, usavršavao se, a najviše sam zahvalan laboratoriji “Engemann” u Njemačkoj sa kojom imam jako dobru saradnju i oni mi dosta pomažu. Ta saradnja mi omogućava da uvjek imam informaciju šta je novo na svjetskom tržištu i ja se onda trudim da to što prije donesem kod nas.

STOMATOLOGIJA : Koje vrste radova u zubotehničkoj laboratoriji biste istakli kao najvažnije segmente vašeg rada?

AMERDENT : Pa to je prije svega metalo-keramika, to je i dalje standard, ali mi smo i usko specijalizovani za izradu fleksibilnih proteza. To su proteze njemačkog proizvođača Bredent, one su izrađene od biokompatibilnog materijala koji ne sadrži monomer, iz kog razloga predstavljaju idealno rješenje za pacijente alergične na akrilat, one su bez kukica , bez žica, lako se adaptiraju, u narodu ih zovu silikonske, jer su izgrađene od jedne vrste poliamida, a oni imaju odlične funkcionalne i estetske karakteristike. Osim toga prije šest godina prvi u Crnoj Gori, a mislim i šire, počeo sam sa kompjuterskim modelovanjem i izradom zuba i nadoknada. Jako puno ulažem u opremu, materijale i obuku jer mislim da je samo vrhunski kvalitet izrade garancija dugotrajnosti i funkcionalnosti zubne nadoknade.

STOMATOLOGIJA : Pomenuli ste da ste prvi u Crnoj Gori uveli rad sa CAD/CAM sistemom. Zašto je kompjuterski vođeno modelovanje i izrada zubnih nadoknada bolje i superiornije u odnosu na tradicionalni način izrade, toliko da sada postaje svjetski standandard?

AMERDENT : Prije nekoliko godina došli smo do trenutka kada moderna stomatologija više ne može da se radi ručno sve mora da ide kompjuterski i cio proces ima veliki broj benefita. Prvo riječ je o nevjerovatnoj preciznosti do nivoa mikrona, pa su i radovi mnogo kvalitetniji. Takođe bih napomenuo da naša tehnika jedina na tržištu Crne Gore izrađuje radove od titanijuma, a titanijum predstavlja apsolutno neutralan materijal, biokompatibilan, nealergijski i bez reakcije sa drugim materijalima u ustima. Takođe jedini radimo na implantima mostove na šrafljenje, jako smo puno investirali u tom pravcu, a ta tehnologija je isplativija stomatolozima jer ne kupuju abatmente.

STOMATOLOGIJA : Dakle, koliko sam razumio vi jedini izrađujete postolja za implante, koji se ugrađuju tehnologijom šrafljenja?

AMERDENT : Implant ima protetski dio koji se zove abatment on je neka vrsta nosača budućeg mosta. Abatmenti se kupuje fabrički i njihov ugao je 15 ili 20 stepeni. Mi izrađujemo individualne abatmente pod proizvoljnim uglom u odnosu na svakog pacijenta pojedinačno i to je mnogo efikasnija metoda za izradu protetskih radova. Radimo abatmente za sve vrste implanta: Bredent, Nobel, Štrauman,Swedene Martina i druge.

STOMATOLOGIJA : Koliko ovdje u Crnoj Gori imate potražnje za ovim najnovijim tehnologijama poput titanijuma ili bezmetalne keramike?

AMERDENT : Potražnje ima ali to nije na dovoljnom nivou. Pacijenti žele uvijek najbolje, ali ih slaba kupovna moć ponekad prisiljava da se ne odluče za najnovije tehnologije koje su obično i skuplje.

STOMATOLOGIJA : Da li te nove tehnologije, iako na prvi pogled skuplje, postaju isplativije na duži rok nego tradicionalne usluge i metode?

AMERDENT : Ja odgovorno tvrdim da ulaganje u zdravlje nikad nije skupo. To su ipak materijali sa antialergijskim dejstvom i mnogim drugim prednostima koje na duži rok sigurno donose više prednosti u odnosu na dosadašnje metode.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -