NaslovnaZanimljivostiZub - najjači savjeznik u pronalaženju istine

Zub – najjači savjeznik u pronalaženju istine

- Advertisement -

Sjećate li se kada ste kao djeca gledali serije o zločinima i ljudima koji su uspijevali da riješe i najveće misterije, kao na primer Istražitelji iz Majamija? Čitavi timovi ljudi sa gumenim rukavicama, specijalnim odijelima, i mnoštvom teorija. I koliko god da je zadatak bio težak oni su na kraju uvijek uspijevali da ga riješe. U većini slučajeva njihov glavni dokaz bio bi zub, veoma važan dio čovjekovog tijela koji sadrži DNK materijal.

ZAŠTO BAŠ ZUB?

Već je odavno poznato da su zubi glavni činilac prilikom identifikacije osoba, jer i nakon nekoliko desetina, stotina, pa čak i hiljada godina, naučnici koriste ostatke zuba kao materijal za otkrivanje različitih aspekata života, okolnosti u kojima je ta osoba živjela, pa čak i tačno vrijeme kada je osoba živjela.

Da li ste znali da je gleđ koja se nalazi na zubima jedna je od najtvrđih bioloških supstanci u ljudskom tijelu? Ona je zato najmanje podložna promjenama koje tijelo trpi nakon što nastupi smrt. Kao takvi, zubi mogu da „prežive“ ekstremne uslove i često budu jedini preostali dio tijela. Upravo je to najveći razlog zbog čega su zubi najpouzdaniji izvor za otkrivanje mnogih zagonetki.

ŠTA ZUBI OTKRIVAJU?

Onog trenutka kada forenzičar za analuzu dobije čak i samo jedan zub, evo šta mu sve taj zub može otkriti:

  • ko je tačno ta osoba
  • koliko je godina imala
  • kog je pola bila
  • okolnosti pod kojima je stradala

Zamislite- sve to iz samo jednog zuba! Tako mali segment ljudskog tijela a tako mnogo informacija nosi u sebi. Kada znamo sve ove podatke, postaje nam lakše da razumemo sve one komplikovane istrage i analize koje smo bez daha gledali na televiziji i uvijek se pitali- kako im ovo uspijeva?

Ipak, i dalje ostaje čudnovato kako je moguće iz jednog takvog fragmenta ljudskog tijela saznati toliko pojedinosti nečijeg života i postojanja. Zato portal stomatologija.me podsjeća da redovno vodite računa o zubima koji su prava riznica važnih podataka, a mi ćemo se uvijek truditi da otkrijemo još ovakvih zanimljivosti.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -