NaslovnaSavjetiEvo šta Coca Cola i slični napici rade vašim zubima

Evo šta Coca Cola i slični napici rade vašim zubima

- Advertisement -

Stomatolog iz SAD-a Tom Bierman, na svojim zubima je testirao uticaj Coca Cole i energetskih pića. I sam se šokirao rezultatima, iako je u svom poslu vidio sve i svašta. Objavio je fotografije zuba, prenosi Daily mail.

Zub ostavljen u čaši Cole neće nestati, kako to mnogi vjeruju, ali će drastično promijeniti boju. Međutim, šteta na zubima uzrokovana energetskim napitcima je puno veća i nepopravljiva.

Fotografije reakcija spomenutih napitaka na zube objavio je Tom Bierman (34), stomatolog iz SAD-a, iz San Diego Dental Studia. Kaže kako je čitao o uticaju sedam novih energetskih napitaka na aluminijsku limenku, odnosno kako su ta pića previše korozivna za njih. Tada se zapitao – što li tek rade našim zubima?

Tada je odlučio da napravi eksperiment na vlastitim umnjacima koje je izvadio 15-ak godina ranije. Jedan je uronio u Cola napitak, drugi u popularni energetski napitak, treći u dijetalni Cola napitak (bez šećera), a četvrti u običnu vodu (čisto radi kasnije usporedbe).

Nakon dvije sedmice situacija je bila ovakva: zub u Coli bio je gotovo crn, onaj u dijetalnoj Coli bio je obojan, ali ništa dramatično, a ono što je stomatologa šokiralo bilo je stanje umnjaka uronjenog u energetski napitak. Na njemu su se pojavila ružičasta područja, kao i ona u boji rđe, a zubna gelđ je bila toliko nagrižena da se na pojedinim mjestima raspadala.

Zub koji je stajao u Cola napitku izgleda ovako:

A ovo je zub koji je bio u energetskom napitku bez šećera:

– Čini se kako se boja rđe pojavila na onim mjestima na kojima je zub u startu bio žućkastiji, a što je najalarmantnije je to što je gleđ na nekim mjestima otpala. Inače, gleđ je zaštitni sloj na zubu, a kada je ona oštećena, zub postaje osjetljiv na vanjske utjicaje. Pojavljuju se bolovi i povećava se rizik od propadanja. Na zubu koji je bio u energetskom napitku gleđ se izmrvila što je pokazalo da takva pića puno više uništavaju caklinu od Cole – objasnio je ovaj stomatolog.

Dodao je kako je još gore što je testirani energetski napitak bio bez šećera. Napomenuo je kako su se znaci erozije zuba pojavili i na umnjaku koji je bio u coli, ali u puno manjoj mjeri.

Upozorio je da svakodnevno ispijanje ovakvih pića dugoročno radi štetu na našim zubima pa se prisjetio jednog slučaja:

– Pacijent mi je 28-godišnji muškarac kojem su se zubi raspali skoro do linije desni. Trpio je strašne bolove. Sve to mu se dogodilo jer je svaki dan pio energetska pića i gazirane, zaslađene sokove. Rizik od tih pića može biti veći ako imate suva usta jer se tada proizvodi manje pljuvačke koja ispira kiselinu ili šećer – ispričao je ovaj stomatolog.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -