NaslovnaZanimljivostiFaktori koji utiču na zadovoljstvo u radu stomatologa

Faktori koji utiču na zadovoljstvo u radu stomatologa

- Advertisement -

Da bi bolje razumjeli zašto su neki stomatolozi zadovoljni na svom radnom mjestu, dok su drugi frustrirani i nezadovoljni, naučnici sa Univerziteta Istočne Finske sproveli su istraživanje faktora koji utiču na zadovoljstvo u radu kod stomatologa, prenosi Dental Tribune.

zubar4U cilju otkrivanja tih faktora koristili su metodu “priča baziranih na empatiji” kroz koje su učesnici istraživanja zamišljali sebe za pet godina u tzv. imaginarnoj budućnosti. Kod jedne grupe ispitanika zadatak je bio da napišu esej o sebi u zamišljenoj situaciji da su na rukovodoćem mjestu u stomatološkoj ordinaciji, dok je druga grupa imala zadatak da sebe zamisli u situaciji da su odustali od rukovodeće pozicije. Stomatoozi iz obje grupe su rukovodeće mjesto u stomatološkoj ordinaciji ocijenili kao pozitivan izazov, a kao glavne faktore koji bi prevagnuli u odluci da napuste rukovodeću poziciju navodili su stres, povećanu odgovornost, dodatne obaveze, nedostatak podrške i konfliktne situacije u timu. Kao pozitivne faktore su navodili entuzijazam, mogućnost učenja, ostvarenje uticaja i pozitivno radno okruženje. Kod obje grupe ispitanika zajednička je bila nada da će se uslovi rada u njihovoj ordinaciji poboljšati u budućnosti, kao i briga u vezi sa mogućim promjenama u samoj ordinaciji, u okruženju i u svijetu, kao i zbog nestabilnosti u zdravstvenom sektoru.

Na osnovu rezultata ovog istraživanja može se zaključiti da je najvažnije da se menadžerima stomatoloških ordinacija omogući odgovarajuća edukacija, podrška i da im se omogući ostvarenje lične satisfakcije.

Istraživanje pod nazivom “Factors associated with staying or leaving a dentist leader’s position—A qualitative study”, objavljeno je u onlajn izdanju BMC Oral Health journal.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -