NaslovnaZanimljivostiAll-on-4 i All-on-6 metode, iskustvo iz regiona

All-on-4 i All-on-6 metode, iskustvo iz regiona

- Advertisement -

Iako smo nedvno pisali o implantološkoj metodi All-on-4 sada vam donosimo priču i iskustva stomatološke ordinacije TimDent-Miličić iz Hrvatske koja u svojoj ponudi ima All-on-four i All-on-6 metode. Riječ je o najsavremenijim stomatološkim protetskim pristupima koji su, kako se navodi, najveći pomak u posljednjih 45 godina koliko se implantati koriste za nadomještanje izgubljenih zuba.

tim dent milicic1
Foto: TIMDENT-Miličić

Metodu je osmislio Portugalac Paulo Malo, osnivač i menadžer jedne od najpoznatijih svjetskih klinika oralne medicine Malo Clinic, koja ima više od 30 poslovnica diljem svijeta. Riječ je o metodi ugradnje fiksno-protetske zamjene za zub na samo četiri titanijumska implantata postavljena pod nagibom od 45 stepeni u gornju, donju ili obje potpuno bezube vilice. S obzirom da se kod ove metode implantati ugrađuju u prednji dio vilice kao i da zbog nagiba ugradnje zahvataju više kosti, isključena je potreba za nadogradnjom kosti kao i podizanjem sinusa. To je čini brzom i minimalno invazivnom, a pacijenti tako nakon samo jednoe posjete oralnom hirurgu dobijaju fiksnu protezu i funkcionalne zube.

Potrebno je ipak napomenuti da All-on-4 nije metoda primjerena za ugradnju u svaku vilicu, jer postoje različiti rizični faktori koje treba uzeti u obzir prilikom razmatranja odabira ove metode za svakog pacijenta pojedinačno.

Slična terapija je i All-on-6 koja se, takođe, primjenjuje kod osoba koje su izgubile sve zube, ali se u vilicu, ugrađuje šest implantata na koje se nakon zarastanja fiksira keramički most koji u potpunosti nadomješta izgubljene prirodne zube.

Zahvaljujući premium sistemima implantata odmah nakon ugradnje na implantat se može postaviti akrilna krunica koja omogućuje funkcionalnu i estetsku rehabilitaciju. Nakon par mjeseci, kada se završi proces oseointegracije implantata i kada se oforme meka tkiva oko privremene krune, privremene krune se zamjenjuju potpunim keramičkim ili kompozitnim krunama u metodi All-on-4 odnosno keramičkim krunama u metodi All-on-6.

Proces

tim dent milicic
Foto: TIMDENT-Miličić

Kao i većina stomatoloških zahvata, planiranje terapije ugradnje implantata započinje detaljnim pregledom i dijagnostikom. Na temelju rendgenskih i CT snimaka specijalista implantologije procjenjuje stanje kosti te na čemu zasniva dalji zahvat, a pacijenta upoznaje sa svim njegovim fazama kao i očekivanim rokovima oporavka.

Ukoliko na mjestu na kojem se planira ugradnja implantata još uvijek postoji zub, on se vadi, a implantat se ugrađuje na njegovo mjesto. Ukoliko zub nedostaje već od ranije odmah se pristupa ugradnji implantata.

Na mjestu koje je odredio implantolog buši se kost i u nju se ugrađuje sofisticirani titanijumski vijak. U zavisnosti od toga da li je riječ o nadomještaju samo jednog ili više zuba ili o vilici bez zuba, ako to okolnosti dopuštaju u samo jednoj posjeti ordinaciji ugrađuje se potreban broj vijaka.

Nakon ugradnje vijaka slijedi vrijeme oporavka koje može potrajati od tri do šest mjeseci. Iako u tom periodu implantat srasta s kosti, ukoliko nakon ugradnje ima potrebnu stabilnost na njega se odmah mogu postaviti privremene krunice ili mostovi kako pacijent za vrijeme oporavka ne bi bio bez zuba.

Nakon što implantat sraste on se otvara, a zubno meso oko njega oblikuje se kako bi bilo pogodno za postavljanje zubne zamjene. Nakon što zubno meso sraste na implantat se postavlja suprastruktura, a na nju keramička krunica, proteza ili most, čime se osigurava funkcionalno i estetsko rješenje.

U periodu od jedne sedmice nakon zahvata potrebno je održavati higijenu usne duplje korišćenjem mekanih zubnih četkica, a sve kako bi se osiguralo pravilno zarastanje rane.

Ko je kandidat za ugradnju implantanta

Iako je svaka osoba koja je izgubila barem jedan zub potencijalni kandidat za ugradnju implantata, ipak postoje uslovi koji moraju biti zadovoljeni. O mogućnosti ugradnje implantata odluku donosi stomatolog nakon temeljnog pregleda koji uključuje i analizu rendgenskih snimaka koji će pokazati postoji li dovoljno kosti za postavljanje dentalnog implantata, te omogućuje određivanje njegove tačne pozicije ugradnje. Dodatno, procjenjuju se životne navike pacijenta poput pušenja, jer zbog nikotina i povišene temperature usne duplje tkivo sporije i otežano zacjeljuje. Imperativ je i dobra oralna higijena, a godine pacijenta nisu prepreka zahvatu.

Prepreka za ugradnju implantata, uz zdravstvene probleme koji zbog svoje prirode mogu zakomplikovati zarastanje rane, najčešće je nedostatak kosti odnosno visina koštanog grebena, nepovoljna struktura kosti ili položaj sinusa. Napretkom tehnologije, navedeni problemi se mogu riješiti ugradnjom kosti ili zahvatom nazvanim sinus lift, kojim se povećava postotak kandidata pogodnih za ugradnju implantata.

Mjere opreza

Glavni uzročnik neuspjele implantološke terapije je nepravilna oralna higijena, zbog koje može doći do pojave infekcije kod implantata i okolnog tkiva. U izuzetno rijetkim slučajevima, zbog stanja pacijentovog organizma koje je podložno upalnim procesima, može doći i do odbacivanja zubnog implantata od strane kosti. Tada se pristupa liječenju upalnog procesa, a ako on ne uspije pristupa se vađenju implantata te nakon perioda oporavka ponovnoj implantološkoj terapiji.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -