NaslovnaObavještenjaKombinovani protetski rad sa MK1 atačmenom

Kombinovani protetski rad sa MK1 atačmenom

- Advertisement -

Šta je MK1 veza?
Ova veza predstavlja vezivni element koji omogućava kombinovanu protetsku rehabilitaciju kod jednostrano skraćenog zubnog niza.

Kombinovani protetski rad? Da li to znači da se sastoji od fiksnog i mobilnog dijela?
Apsolutno tačno! Fiksni odnosno estetski, funkcionalni i nosivi dio čitave konstrukcije se sastoji od najmanje 4 preparisana zuba. Po nekim autorima je dovoljno i 2 zuba ali naša laboratorija, poučena iskustvom odranije, ipak preporučuje 4 preparisana zuba.

Od čega se sastoji MK1 veza?
Ovaj sistem se sastoji od :
1.matrice,
2.patrice,
3.kućišta,
4.retencionog prstena,
5.mini ključa.

Šta pacijentu omogućuje ovaj vid protetske rehabilitacije?
Pacijenti sa jednostrano skraćenim zubnim nizom dobijaju protetsku nadoknadu bez podjezičkog/nepčanog luka, maksimalno fizički redukovanu, komforniju koja se lako skida i ponovno vraća u usta a istovremeno je vrlo jednostavna za održavanje higijene.

Kakva je stabilnost ove protetske nadoknade?
Stabilnost je odlična! Dio MK1 atačmena koji se naslanja na prvi noseći zub je vrlo rigidna što omogućuje prenos vertikalne sile žvakanja duž uzdužne ose nosivog zuba. Konični dio atačmena kombinuje i transverzalne sile sa ciljem kompenzacije horozontalnih sila koje nastoje “izgurati” mobilni dio nadoknade iz željene pozicije. I na kraju, pasivni, fiksirani dio kao i bravica onemogućuju negativne frikcione sile i istovremeno štede periodontalni ligament zuba koji nose cijelu konstrukciju.

Od kojeg materijala se atačmen izrađuje?
Materijal od kojeg se izrađuje u našem laboratoriju je kobalt-hrom-molibden (CoCrMo). Odlikuje ga izuzetna estetika, dugotrajanost, fizičke karakteristike i lako održavanje higijene.

Kako se uklanja i ponovno vraća u usta pacijenta?
Samo uklanjanje/vraćanje u usta vrši sam pacijent kad i koliko puta u toku dana želi. Poželjno je svakodnevno skidanje mobilnog dijela, čišćenje, četkanje i sapiranje nadoknade. Pacijent dobija mini ključ koji služi za otključavanje MK1 veze.

Ključ se aplicira kroz mini bravicu smještenu u interdentalnom prostoru, savršeno estetski kamufliranu i neprimjetnu. Laganim pritiskom i guranjem u pravcu ekstra – intraoralno veza se otvara i pacijent svojeručno skida mobilni dio nadoknade. Znak da je veza ”otključana” je reza koja je izvučena sa oralne strane nadoknade.

Kada pacijent želi da vrati mobilni dio natrag u usta, postavi ga u ležište i lagano kažiprstom, oslanjajući se palcem na mobilni dio nadoknade vrati rezu u početni položaj. Provjeri laganim protiskom i cimanjem da li je proteza u potpunosti fiksirana.

Koji su klinički postupci za izradu ove nadoknade?
Klinički postupci se ne razlikuju od uobičajenih postupaka koje prethode izradi klasičnog
kombinvanog mobilno – protetskog rada.

Autor: dr stom Nemanja Malešević/Full Dent

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -