Naslovna Savjeti Prevencija je najbolji lijek za očuvanje zdravlja zuba i usne šupljine

Prevencija je najbolji lijek za očuvanje zdravlja zuba i usne šupljine

Prvencija bolesti najbolji je način da se očuva zdravlje. Praćenje savjeta stomatologa i zubnih higijeničara i svakodnevno pravilno održavanje oralne higijene najbolji su recept za zdravlje usne šupljine, i ne samo nje. Dobra oralna higijena ne samo da čuva zdravlje zuba i cijele usne šupljine, nego i udaljenih organa kao što su srce, kardiovaskularni sistem, bubrezi i zglobovi, i sigurno je puno jeftinija metoda u poređenju sa bilo kakvim liječenjem. Dvije najčešće bolesti oralne šupljine, karijes i parodontne bolesti posljedica su loše oralne higijene. Prve promjene nastaju na zubnom mesu (gingivi). Znakovi oboljenja gingive su loš zadah i krvarenje iz zubnog mesa, ali uz pravilno četkanje, te odstranjenje hrane i kamenca, a time i bakterija, upala sluznice (gingivitis) se može izliječiti za svega nekoliko dana.

Između zuba, gdje četkica ne može prodrijeti, bakterije s mineralima stvaraju čvrsti talog zubnog kamenca, koji pri žvakanju reže zubno meso koje se upalno promijeni i odvaja od zuba. Tako nastaje parodontoza tj. „džepovi“ u kojima zaostaje hrana. Zubno meso postupno se povlači, vratovi zuba ostaju goli, a proces prodire u kost, nakon čega zubi „olabave” i ispadaju. Periodontitis se može zaustaviti i održavati, ali on nije reverzibilan kao gingivitis. S toga bi trebalo redovno posjećivati stomatologa, a cilj je da se prevencijom patoloških promjena u najvećoj mogućoj mjeri sačuva, održi i unaprijedi oralno zdravlje. Ako patološke promjene već postoje, stomatolog će ponuditi odgovarajuće rješenje u skladu s pravilima i mogućnostima struke i uz odgovarajuće financijske mogućnosti. Dakle, preventiva je, između ostalog, i najisplativiji oblik zaštite oralnog zdravlja.

- Advertisment -

POPULARNO

Zalivanje (pečaćenje) fisura – praktični vodič za roditelje

Karijes ranog djetinjstva danas se smatra velikim izazovom u javnom zdravlju zemalja u razvoju. Relativno malo pažnje se...

Za drugi upisni rok ostalo 17 slobodnih mjesta na stomatologiji na Medicinskom fakultetu u Podgorici

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Miodrag Radunović kazao je da je, kao i uvijek interesovanje za upis na Medicinski...

Predstavljamo: W&H FIZIODISPENZER IMPLANTMED SI-1023

Fiziodispenzer SI-1023 impresionira svojim interfejsom koji je prilagođen da korisnik veoma jednostavno upravlja komandama preko ekrana osjetljivim na dodir.

Pokrenuta akcija za pomoć doktorki Sanji Rakanović

Doktorka Sanja Rakanović, stomatolog iz Bara, vodi najvažniju bitku u životu. Bori se sa opakom bolešću, a da...
- Advertisment -