NaslovnaSavjetiKoje su moguće promjene u trudnoći u oralnom zdravlju?

Koje su moguće promjene u trudnoći u oralnom zdravlju?

- Advertisement -

Trudnoća je vrijeme kad hormoni doslovno divljaju, zbog toga promjene u zdravlju nisu nikakvo iznenađenje.

Promjene u trudnoći se događaju u cijelom tijelu, ovdje pročitajte kako trudnoća može uticati na oralno zdravlje!

Za vrijeme trudnoće, tijelo se mijenja i drugačije reaguje nego van stanja trudnoće. Zdravstvene promjene u trudnoći se mogu liječiti, iako su možda normalne. Portal Dental health navodi šta sve mora da znate o oralnom zdravlju za vrijeme trudnoće:

http://trudnocaizdravlje.rs
http://trudnocaizdravlje.rs

Krvarenje i bolesti desni
Zbog promjena nivoa hormona za vrijeme trudnoće, tijelo može drugačije reagovati na bakterije u zubnom plaku. Ova promjena uzrokuje češće krvarenje desni i tzv. trudnički gingivitis.

Neka su istraživanja pokazala da postoji povezanost između krvarenja desni za vrijeme trudnoće i preeklampsije i preranog rođenja, stoga ovaj problem ne treba shvatati olako. Gingivitis i periodontitis se mogu liječiti za vrijeme trudnoće na siguran način, obratite se svom stomatologu ako primijetite simptome.

Prevencija promjene u trudnoći
Sve se promjene mogu izbjeći, pokušajte da obratite više pažnje na pravilno održavanje oralne higijene.

Koristite zubni konac ili interdentalnu četkicu ako do sad niste i perite zube barem dva minuta dva puta dnevno. Koristite pastu za zube s fluorom i posjetite stomatologa ako primijetite bilo kakve promjene.

Prehrana, takođe, igra ogromnu ulogu za vrijeme trudnoće, kako za zube, tako i za cijelo tijelo. Pokušajte da smanjite unos bijelog šećera ili ga, u najboljem slučaju, u potpunosti izbaciti iz prehrane. Jedite više svježeg voća i povrća za dobrobit vas i vašeg djeteta.

Foto: peartreedental.co.uk

Rendgensko snimanje i lijekovi
Ako ikome morate reći da ste trudni, to je onda vašem doktoru. Iako je rizik da će zračenje rendgena uzrokovati bilo kakve negativne posljedice, ne možete biti previše oprezni za vrijeme trudnoće.

U teoriji, antibiotici i tablete protiv bolova koje sadrže paracetamol nisu štetni za vrijeme trudnoće. Međutim, nije loše posavjetovati se s doktorom prije uzimanja bilo kakvih lijekova koje do sad niste uzimali.

Izvor: Zubo

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -