NaslovnaSavjetiKoliko Covid šteti oralnom zdravlju? Prijavljeni su slučajevi ispadanja zuba, krvarenja desni...

Koliko Covid šteti oralnom zdravlju? Prijavljeni su slučajevi ispadanja zuba, krvarenja desni…

- Advertisement -

Svako zaražen Covidom-19 na virus drugačije reaguje. Neki ljudi izgube čulo okusa i mirisa, neki imaju simptome identične gripu, neki povraćaju, neki osjećaju izuzetnu slabost, neki, nažalost, razviju teške simptome i koronavirus im “sjedne na pluća”, pa razviju respiratorne probleme, neki imaju temperaturu, neki imaju osip…

Foto: freepik.com

Pored svih tih simptoma, sada postoji još nekoliko izvještaja koji su prijavili da infekcija može uticati na oralno zdravlje – na naše zube, zubno meso, usta, jezik i desni. Neki pacijenti rekli su kako su im zubi oslabili, neki i popucali, kako im je krvarilo zubno meso i kako su im zubi postali “prozirniji”, odnosno da im je gleđ uništena.

Prerano je da naučnici potvrde da koronavirus oštećuje oralnu šupljinu. Međutim, neki zdravstveni stručnjaci sumnjaju da koronavirus može direktno zaraziti krvne žile i poremetiti protok krvi u našim desnima, zubima i jeziku, uzrokujući bol i propadanje.

Jednom pacijentu je, piše Huffington post, još u februaru ispao zub dok je bio zaražen Covidom-19 i ležao u bolnici. Začudo, ni kap krvi sa zubom ni na mjestu gdje je bio zub se nije prolila. Stručnjaci imaju nekoliko teorija:

Foto: proprofs.com

Oralne nuspojave mogu biti problem protoka krvi
William Li, vaskularni biolog i medicinski direktor Fondacije Angiogeneza, sumnja da bi pogoršanje zuba kod pacijenata s COVID-19 na kraju moglo predstavljati problem s protokom krvi. Već je poznato da koronavirus inficira i napada krvne žile, što može dovesti do ugrušaka i začepljenog krvotoka.

Ako krv ne može lako doći do naših organa, može doći do oštećenja. Zato su doktori vidjeli sve vrste komplikacija povezanih s koronavirusom u srcu, plućima, crijevima, mozgu i bubrezima. Ispostavilo se da isto može biti i s usnom šupljinom.
“Vilica vam je vrlo bogata krvnim žilama”, rekao je Li za HuffPost.

Foto: knoxpages.com

Usta mogu sadržavati virus
Ono što je, takođe, zanimljivo jest da kada koronavirus zarazi tijelo, on se zakači za dio naših stanica nazvanim ACE2 receptori. Ispostavilo se da su usta prepuna tih receptora. Neka su istraživanja pokazala da bi usna šupljina mogla biti izvrsno okruženje za ispadanje i replikaciju koronavirusa. Ostali virusi, takođe, direktno inficiraju usnu šupljinu.

Više podataka će nam reći što se stvarno događa s Covidom-19 i našim zubima
Ključno je prepoznati da treba provesti više istraživanja prije nego što stručnjaci donesu bilo kakve čvrste zaključke o tome kako, zašto i ako COVID-19 može oštetiti zube kod ljudi. doktori tek počinju sastavljati tragove kako bi otkrili punu veličinu i spektar simptoma Covida-19. Ovo je još uvijek nova bolest.

Izvor: RTL/Huffpost

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -