NaslovnaObavještenjaDecelularizovani hidrogel iz matriksa može pospješiti regeneraciju zubne pulpe

Decelularizovani hidrogel iz matriksa može pospješiti regeneraciju zubne pulpe

- Advertisement -

Regeneracija zubne pulpe decenijama je veliki izazov za istraživače u oblasti endodoncije. Široko je priznato da biomaterijali inženjerski napravljenog tkiva mogu biti korisni za endodontsku regeneraciju.

Međutim, jednokomponentni materijali nisu u stanju da ispune zahtjeve za multifunkcionalnim ponovnim rastom zubne pulpe.

Foto: mojzubar.com

Inspirisani kliničkom upotrebom višestrukih transplantata u ćelijskom tkivu, istraživači u Kini postali su zainteresovani za decelularizovani matriks zubne pulpe.

U nedavnoj studiji, naučnici iz grupe dr Zhengmei Lin iz Stomatološke bolnice Univerziteta Sun Yat-sen i njihovi saradnici sa Škole za nauku o materijalima i inženjerstvu u Guangzhou-u razvili su decelularizovani matrični hidrogel (hDDPM-G), proizveden iz ljudske zubne zubne pulpe, koja bi mogla da posluži kao mikrookruženje koje dozvoljava rast iregeneraciju zubne pulpe.

U intervjuu za „Dental Tribune International“, dr Ying Bai, koji je dio tima koji je sprovodio istraživanje, rekao je da su najvažniji zahtjevi da biomaterijal mora biti na bazi gela, da može da se uklopi u kanale korijena zuba, da se formira in situ i pokazuju bioaktivnost.

Foto: hr.atomiyme.com

Nakon sprovođenja potpune decelularizacije, utvrđeno je da sadržaj proteina pronađen u ljudskoj decelularizovanoj matrici zubne pulpe doprinosi promociji ćelijske proliferacije, migracije i regulacije diferencijacije matičnih ćelija.

Rezultati su pokazali da površine presvučene hDDPM-G promovišu hDPSC adheziju, migraciju i proliferaciju. Dalje, oblozi od hDDPM-G olakšale su odontoblastnu, neuralnu i angiogenu diferencijaciju hDPSC-a koji su posijani nakon kultivacije u indukcionom mediju tokom 14 dana.

„Cijela studija bila je prilično izazovna, jer je bila pionirski poduhvat u istraživanju endodontske regeneracije na presjeku nauke o materijalima, biologije i medicinske nauke“, objasnio je Bay.

„Među svim izazovima sa kojima smo se suočili, priprema decelularizovanog hidrogela zubne pulpe bila je verovatno najteža. Dostupnost zdrave zubne pulpe izuzetno je ograničena – mala količina hidrogela može se dobiti iz stotina rutinski izvađenih trećih molara. Štaviše, fizička svojstva hidrogela mogu pretrpjeti varijacije od serije do serije. Zbog toga je teško standardizovati postupak proizvodnje takvog biomaterijala dobijenog iz tkiva. Još uvijek radimo na tome “, nastavio je.

Foto: dudental.rs

Gledajući u budućnost, Bai i njegove kolege istražuju mogućnost razvoja novog terapijskog rješenja za regeneraciju zubne pulpe za kliničku upotrebu kod pacijenata. Dodao je:

„Ova studija bila je samo početak našeg putovanja u istraživanje bioloških funkcija hidrogela matriksa zubne pulpe. Kroz ovaj rad je jasno da bi hDDPM-G mogao da promoviše multifunkcionalnu diferencijaciju matičnih ćelija zubne pulpe, ali još uvijek ne znamo zašto i kako. Osnovni mehanizmi tek treba da se otkriju. Međutim, sprovodiće se dalji rad na kliničkim primjenama, pravilnom liječenju i životinjskim modelima. Mogao bi biti dug put od laboratorije do stomatološke klinike, ali nadamo se da će ovaj složeni, ali održivi biomaterijal uspjeti da podstakne više multidisciplinarnih istraživanja na polju endodontske regeneracije. “

Studija pod nazivom „ “A decellularized matrix hydrogel derived from human dental pulp promotes dental pulp stem cell proliferation, migration, and induced multidirectional differentiation in vitro”, objavljena je 1. oktobra 2020. u Journal of Endodontics.

Izvor: Dental Tribune Srbija

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -