NaslovnaSavjetiKako odabrati pravu pastu za zube?

Kako odabrati pravu pastu za zube?

- Advertisement -

Velika ponuda različitih pasti za zube mnoge od nas dovodi u dilemu za koju se odlučiti. Možete ih pronaći u skoro svakoj prodavnici, a njihov broj nemoguće je pratiti. Mnoštvo brendova, ukusa, vrsta i podvrsta otežavaju izbor prilikom kupovine.

Međutim, jesu li paste za zube zaista toliko bitne i kako odabrati pravu? Pasta za zube je, uz četkicu za zube, osnovno sredstvo za održavanje higijene usne šupljine i u odstranjivanju zubnog plaka.

Foto: pankeygram.org

Četkicom čistimo zube mehanički i odstranjujemo plak, dok pasta za zube pomaže u eliminisanju štetnih bakterija iz usta i aromatizuje zadah. Takođe, zahvaljujući fluoridu, pasta za zube pomaže i u prevenciji nastanka karijesa.

Za pravi učinak preporučujemo da se nanese jedan do dva centimetra paste na četkicu za zube, a za djecu mlađu od šest godina dovoljna je količina paste veličine zrna graška.

Izbor prave paste za zube ponajviše zavisi o vama, vašim preferencijama, zdravstvenom stanju, ali i savjetu stomatologa.

Koje su vrste pasti za zube?
Postoji mnogo različitih vrsta zubnih pasta, a podijeliti ih možemo u četiri osnovne grupe:
*uobičajene fluoridirane paste
*paste za osjetljive zube

Foto: midwayfamilydentistry.com

*paste za izbjeljivanje zuba
*paste za osobe s parodontološkim problemima

Uobičajene fluoridirane paste
Uobičajene fluoridirane paste su one paste za zube koje većina nas koristi, a sadrže fluor. Riječ je o pastama za zube koje se mogu pronaći u mnogim prodavnicama, drogerijama i apotekama.

Pasta za osjetljive zube
Mnogi imaju osjetljive zube, naročito na toplo i hladno. To je vrlo neugodan problem, a pretjerana osjetljivost zuba, ako se ne liječi, može dovesti do raznih zdravstvenih problema.

Foto: murfreesborofamilydentistry.com

Ako imate osjetljive zube, svakako posjetite stomatologa kako bi se detektovao tačan problem. Stroncijum hlorid i kalijum nitrat glavni su sastojci paste koju će vam u slučaju ostjetljivih zuba preporučiti svaki stomatolog.

Ovi sastojci u kombinaciji mogu stvoriti blokadu između površine zuba i unutarašnjih nerava i tako ublažiti osjetljivost zuba. S druge strane, u slučaju preosjetljivosti zuba, preporuka je da izbjegavate zubne paste koje sadrže natrijum lauril sulfat.

Pasta za izbjeljivanje zuba
Neke paste za izbjeljivanje sadrže soda bikarbonu koja je blago abrazivna i koja se veže na površinske mrlje zuba, dok druge paste sadrže i jače hemikalije.

Ako ih koristite duže vrijeme, te visoko abrazivne hemikalije kao što su vodikov peroksid ili kalcijum peroksid mogu istrošiti zubnu gleđ i rezultirati neugodnom žutom bojom.

Pastama za izbjeljivanje zuba vrlo teško je postići isti efekt kao kod stručnog i profesionalnog izbjeljivanja.

Zbog toga, ukoliko želite da budete sigurni u efekt izbjeljivanja, predlažemo vam izbjeljivanje zuba pod nadzorom stomatologa gdje zube možete izbijeliti do nekoliko nijansi.

Pasta za zube protiv parodontoze
Paste za liječenje parodontoze vrlo su popularne u posljednje vrijeme i često se reklamiraju kao rješenje parodontoloških problema. Pasta za zube protiv parodontoze u sebi ima mnoga ljekovita svojstva, mineralne soli i biljne ekstrakte.

Foto: mckaysmilldental.com

Bitno je napomenuti da sama pasta za zube neće riješiti problem upaljenih desni ili parodontoze, već je potrebno redovno i detaljno kontrolisati svoju dentalnu situaciju i pravovremeno se savjetovati sa stomatologom oko moguće terapije i upotrebe prave paste za zube.

Pored uobičajenih, postoje i paste sa specijalnom namjenom, profilaktičke i medicinske paste. Neke od pasti s posebnom namjenom su:
*paste s fluorom
*paste s hlorofilom
*paste s antibioticima

Kod pasti s posebnom namjenom bitno je znati učinak pojedinih sastojaka. Tako naprimjer hlorofil kao sastojak smanjuje zadah iz usta. U paste sa antibiotikom dodaje se penicilin, vankomicin, teramicin, firotricin…

Profilaktičke paste su paste namijenjene za mašinsko uklanjanje mekih naslaga sa zuba u stomatološkoj ordinaciji. One sadrže veći postotak abrazivnih tvari u odnosu na obične paste, tako da njihova primjena dovodi do skidanja površinskog sloja gleđi.

Zbog toga im se dodaju fluoridi u visokim koncentracijama. Medicinske paste, pored uobičajenih sastojaka, sadrže različite vitamine, antibakterijske sastojke i drugo.

Od čega se sastoje paste za zube?
Sigurni smo da ste se već susreli mnogo puta s imenima sastojaka određenih proizvoda koji vam zvuče nepoznato i komplikovano. Vrlo slična situacija je i kod pasti za zube. Samo značenje svih sastojaka vas ne treba zabrinjavati.

Potrebno je znati uopšteno sastojke samih pasti, a to su:
*nježna abrazivna sredstva kao što su magnezijum karbonat, kalcijum karbonat, hidratizovani aluminijum oksid i fosfatne soli
*glicerol, sorbitol i slični “ovlaživači” koji sprječavaju da se pasta sasuši

Foto: focusonfoodsafety.wordpress.com

*zgušnjivači kao što su morske trave, mineralni koloidi ili sintetičke celuloze koji pasti za zube daju homogeni izgled i teksturu
*fluor koji pomaže da zubna gleđ bude jača i otpornija na propadanje
*arome, kao što je saharin, koje ne uzrokuju propadanje zuba
*“deterdženti” kao što je natrijum lauril sarkozinat kako bi se pasta za zube pjenila

Naravno, zavisno o prednostima koje proizvođač propisuje (izbjeljivanje zuba, smanjenje upale desni, osjetljivo zubno meso), sastavi mogu varirati, ali ne u tolikoj mjeri da biste trebali da se zamarate njihovim sadržajem.

Zašto koristiti pastu za zube?
Pasta za zube, uz četkicu za zube osnovno je sredstvo čišćenja i održavanja zuba. Očuvati zdravlje, ali i lijepi, blistavi osmijeh i ugodan zadah bez održavanja redovne oralne higijene nije moguće.

Foto: pinterest.com

Četkicom za zube samo mehaničko čišćenje je zadovoljeno, ali pastom za zube možemo učinkovitije iščetkati zube, održavati usnu šupljinu zdravom i ubiti bakterije.

Naime, usna šupljina sadržava i preko 500.000 bakterija, od kojih neke u kombinaciji s hranom i pićem koje konzumiramo stvaraju kiselinu, a samim time i plak koji se lijepi na zube, uništava zubnu gleđ i na kraju može dovesti do karijesa, upale desni, neugodnog zadaha ali i gubitka zuba.

Četkica i pasta za zube osnovno su, ali nikako i potpuno sredstvo održavanja oralne higijene. Za potpunu higijenu preporuka je da se koriste vodica za ispiranje usta, zubni konac, interdentalna četkicu i uz redovne posjete stomatologu.

Na šta paziti kod odabira paste za zube?
U velikom izboru pasti, odabrati onu pravu ponekad se čini kao nemoguća misija. Kako razlikovati paste i što tražiti?

Foto: ingredi.com

Ono što je najbitnije znati jest da pasta za zube trebati zadovoljiti dva glavna kriterijuma: abrazivne čestice i fluor. Abrazivne čestice su bitne jer tokom četkanja odstranjuju plak, a fluor podstiče remineralizaciju i djeluje antibakterijski.

Danas skoro sve zubne paste zadovoljavaju oba kriterijuma, dok dodatne karakteristike, koje paste nude, zavise o izboru i preferenciji kupca, ali i savjetu stomatologa.

Savjet stomatologa zlata vrijedi pa se zato ne ustručavajte da zatražite savjet stomatologa kako bi mogli lakše odlučiti koja je pasta za zube najbolja za vas.

Vjerujemo da ste se do sada susreli sa mnogim vrstama zubnih pasti i da koristite onu koja vam ipak najviše odgovara.

Izvor: ordinacija Štimac

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -