Naslovna Obavještenja Zašto je važan kvalitet komunikacije između stomatologa i tehničara?

Zašto je važan kvalitet komunikacije između stomatologa i tehničara?

Kvalitet komunikacije između laboratorijskog tehničara i stomatologa je od esencijalne važnosti za rad i nastanak dobrog proizvoda.

Posao laboratorijskog tehničara podrazumijeva da on mora da sarađuje veoma blisko sa stomatologom, što uključuje saradnju na svim poljima kako bi se obezbijedio kvalitetan i savršen rad, a naposljetku i proizvod.

Foto: kinizsidental.com

Samo u tom slučaju posao može da se obavi bez problema, jer, podrazumijeva se, on ne mora uvijek teći glatko i bez prepreka.

Stomatolog i stomatološki tehničar moraju da sarađuju veoma blisko i intenzivno komuniciraju. Kada govorimo o restauraciji prednjih zuba, potrebno je da tehničar stekne utisak o tome kako izgledaju gornja i donja vilica pacijenta, da bi se napravila adekvatna krunica.

Pored toga, dobro je imati fotografiju specifičnog slučaja. To ne mora da bude fotografija napravljena profesionalnom kamerom, dovoljno je imati i onu izrađenu smartfonom. Pored nje je poželjan i uzorak boje zuba.

Foto: nbccert.org

Kada su u pitanju radovi na prednjim zubima ili restauracije većeg dijela ili cijele vilice, neophodno je za tehničara obezbediti i više informacija o konkretnom slučaju. Tada on mora imati uvid u modele i otiske da bi mogao da se predvidi čitav proces rada.

Takođe, neohodno je da mu je dostupna i fotodokumentacija, dijagnoza, kao i predviđanja stomatologa šta se očekuje od liječenja. Stomatolog i tehničar treba da diskutuju o konkretnom slučaju i svakom detalju koji je vezan za njega.

Oni ne moraju obavezno da se lično sastaju, pogotovo u današnje vrijeme kada postoji nebrojeno načina za komunikaciju, razmjenu i prenošenje informacija. Važno je samo dijeljenje svih suštinskih podataka i činjenica o konkretnom pacijentu, kao i vođenje računa o tome šta su njegove želje.

Foto: blog.ivoclarvivadent.com

I najmanje sitnice u vezi sa nekim slučajem treba predstaviti na odgovarajući način i prenijeti ih kolegi stomatologu. Naprimjer, nekada se može desiti da se pojave teškoće sa stizanjem meila jer je on previše veliki za kapacitete meil sandučeta.

U tim slučajevima se može izgubiti mnogo vrijednog vremena na telefonske pozive, koje može biti utrošeno za izradu rada. Kako bi se to izbjeglo, potreban je međusobni dogovor. Na taj način su obje strane sigurne da su informacije stigle na adresu na koju je trebalo.

Ovo je primjer jedne zaista male prepreke, ali je dovoljno jasan da pokaže koliko je komunikacija na relaciji stomatolog-stomatološki tehničar važna.

Izvor: ordinacija DentalVision

- Advertisment -

POPULARNO

Stupio na snagu Zakona o dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, velike novčane kazne za nepoštovanje

Objavljivanjem u Službenom listu (broj 64/2020), stupio je na snagu Zakona o dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Kako stres utiče na vaše zube?

Već je poznato da prilikom stresnih situacija možete da dobijete glavobolju, bolove u stomaku, ali i osjećaj “da ćete pući”.

Snimak zuba – sve što treba da znate

Snimak zuba u stomatologiji koristi se kao pomoćno dijagnostičko sredstvo. Uz pomoć njega stomatolog može da procijeni stanje zuba i okolne kosti....

Deset zanimljivih činjenica o zubima koje možda niste znali

Usta nisu sterilna sredina!Nikako! U ustima živi preko 250 vrsta bakterija. Kako onda to da je četkanje toliko važno ako ih tako...
- Advertisment -