NaslovnaSavjetiJako je važno da se dijete dovede prvi put kod stomatologa kada...

Jako je važno da se dijete dovede prvi put kod stomatologa kada ga ništa ne boli

- Advertisement -

O dječijim zubima treba početi voditi računa što prije, čak i pre nego što beba dobije prvi zub. Pravilna i uobročena ishrana, redovna i pravilna higijena usta i zuba djeteta u najranijem uzrastu, kao i redovna posjeta stomatologu, jedini je put koji vodi blistavom smijehu najmlađih.

Lijepi i zdravi zubi važni su za pravilan rast i razvoj djeteta. Oni djeci obezbjeđuju ne samo biserno bijeli osmijeh, već i nesmetano uzimanje hrane, pravilan govor i psiho-fizički razvoj. Važno je da roditelji budu svjesni činjenice, da je zdravlje njihovih usta od izuzetne važnosti za zdravlje usta njihovih beba.

Foto: youtube.com

Naime, takozvana, vertikalana transmisija bakterija, je put kojim prisnim kontaktom sa bebom, bakterije iz usta roditelja, naseljavaju usnu šupljinu bebe. Zato je od izuzetne važnosti da i roditelji vode računa o svom oralnom zdravlju.

“Zdravlje zuba treba da krene i prije trudnoće. Treba da apelujemo na žene kože žele da ostanu u drugom stanju da već tada krenu da vode računa o svom oralnom zdravlju. Da saniraju karijese ili da ukoliko imaju neke velike protetske radove koje žele da rade, da to treba da urade i prije nego što ostanu u drugom stanju. Neki preparati s akojima mi liječimo zube, ne mogu da se koriste tokom trudnoće zato što bi bilo štetno za plod.

Ako ostanu u drugom stanju, prva tri mjeseca su najvažnija, i treba da krenu u saniranje karijesa ili nekih zapaljenja ukoliko imaju. Iz mog iskustva, vidjela sam mnoge neodgovorne trudnice, koje su to smatrale nekim ruztinskim pregledom, ne razmišljajući da sutra kada se porode sa svim tim zapaljenjima u ustima koje imaju, duvaju u svoje dijete, ljube ga, hrane…

Foto: Instagram

Zaista je bitno da usna šupljina bude zdrava. Kao što sma već rekla, prva tri mjesca su najvažnija. Trudnice treba da obrate pažnju na svoju ishranu, unošenju nikotina, alkohola, druženju, možda, sa nekim bolesnim ljudima, jer u prva tri mjeseca plod je najosjetljiviji“, objasnila je dr Milica Veselinović u emisiji „ZdravljeTV“.

Da li je potrebno da trudnice uzimaju neke dodatne suplimente?
„Naravno, uz kontrolu nadležnog ljekara kod koga idu, a pogotovo suplemente koje bi nju zaštitile od karijesa. Naprimjer neke tablete fulora. Što se tiče samog oralnog zdravlja, jako je važno da se sve sanira dok se žena ne porodi. Beba kada se rodi, njega usta su sterilna nekih par sati, a nakon toga kreću bakterije koje su normnalni stanovnici naših usta da se naseljavaju“.

Puno se polemiše kada dijete odvesti prvi put kod stomatologa?
„Ono što volim i što savjetujem svim svojim pacijentima koje imaju malu djecu, da ih dovedu, da vide šta je ordinacija, da njima stomatolog ne bude neki doktor kod koga idu po kazni. Jako je važno da se dijete dovede prvi put kod stomatologa kada ga ništa ne boli. Da to bude neki običan pregled ili rutinsko pranje zuba sa profesionalnim pastama, paste sa fluorom, koji je zaštitnik naših zuba od karijesa. Ono što je važno i što ja najčešće radim, kada mi dijete dođe prvi put u ordinaciju, stavim ga na stolicu, idem gore-dolje, ona pljuvaonica je za njih fontana, sisaljka je usisivač, koji usisava vodu iz usta, prskam iz pusterom. Njima je sve to zanimljivo.

Foto: freepik.com

Do stomatologa je da pristup bude takav da nije došao kod doktora, tako što ćemo imati neke maske na ustima koje su šarene i njima zanimljive, ond ajednu damo njima… Postoje razni načini da se mi dopadnemo djetetu, da njima bude zanimljivo da dođu. Što se tiče prvog pregleda, na nekim neformalnim pregledima stomatolog treba da kontroliše stanje zuba i da uputi roditelje kako nekim laičkim pregledom utvrde da li postoji karijes ili da dijete možda treba da se javi za neku protezicu. Sve to roditelj, ako je obučen, može da prepozna kada dovede dijete na pregled“.

Kada govorimo o njezi zuba kod sasvim malih beba, tu mislim prije svega na dijete od 6,7 mjeseci kada niču prvi zubi. Da li roditelji treba da čiste zubiće?
„Kada dijete nema zubiće, treba da se čisti usna šupljina. Ono što roditelji mogu da urade, jeste da natope gazu čajem ili malkom vodom i prebrišu taj greben gornje i donje vilice. Jako je bitno da roditelji to rade nakon dojenja ili hranjenja, zato što je to zasleđano i šećeri se zadržavaju. Postoje male četkice koje se stave na kažiprst i njima se četkaju. Kada se jave jedan, dva zubića, možete time da čistite zube, ali i da kupite male četkice da bi mogli da stave u usta.

Dajem savjet roditeljima da uveče kada kupaju djecu, d aim daju četkicu da oni nešto kao peru dok se igra. Bitno je i to mehaničko čišćenje Što se tiče pasti za zube, one s ekoriste kada dijete nauči da pljune, ne da guta pastu. Da li će to da bude sa osam mjeseci, godinu dana…, to je već na roditeljima. Važno je ponavljam, to mehaničko čišćenje, da se ukloni plak koji se stvara na površini zuba“, zaključila je dr Veselinović.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -