fbpx
NaslovnaObavještenjaNovo istraživanje: Djeca sa imunološkim nedostacima vjerovatnije će razviti parodontalnu bolest

Novo istraživanje: Djeca sa imunološkim nedostacima vjerovatnije će razviti parodontalnu bolest

- Advertisement -

Primarnu imunodeficijenciju (PID) karakteriše nedostatak ili slabo funkcionisanje dijela imunološkog sistema tijela. Inherentno od rođenja ili stečeno kasnije u životu, poremećaj inhibira sposobnost tijela da se bori protiv svih vrsta infekcija.

Novo istraživanje je, takođe, otkrilo da, s obzirom da djeca sa PID nemaju prirodnu odbranu od oralne mikrobiote koja uzrokuje parodontalnu bolest, ona su podložnija razvoju gingivitisa od sistemski zdrave djece. Prema izvještaju objavljenom u “Journal of Translational Immunologi”, 4.758 pacijenata bilo je upisano u registar primarne imunološke manjkavosti u Velikoj Britaniji do avgusta 2017.

Foto: eu.dental-tribune.com

Kao što je detaljno objašnjeno u uvodniku objavljenom u “Frontiers in Immunologi” prošle godine, svjetska incidencija ljudi sa PID je jedna na 10.000, a poremećaj je zastupljeniji kod djece. Iako je stopa incidence relativno niska, istraživači su do danas identifikovali više od 300 bolesti povezanih sa PID-om, zbog čega se njegove komplikacije veoma razlikuju, u zavisnosti od vrste poremećaja koji pacijent ima.

Budući da su djeca sa PID sklonija razvoju čestih, ozbiljnih infekcija koje ugrožavaju njihovo cjelokupno zdravlje, potrebno je obaviti više istraživanja kako bi se poboljšalo razumijevanje dijagnoze, simptoma i liječenja bolesti.

Primarna imunodeficijencija i oralno zdravlje
U nedavnoj studiji istraživači su procijenili vezu između PID-a povezanih sa neutrofilima i prisustva parodontalnih i drugih oralnih bolesti, kao i odgovor djece sa PID-om na parodontalno liječenje.

Foto: freepik.com

“Motivacija je proizašla iz viđenja neke vrlo male djece sa uznapredovalom parodontalnom bolešću i lošim odgovorom na liečenje. Neki od njih su od vrlo malih nogu završili sa protezama, pa otuda i potreba da se bolje razumiju mehanizmi bolesti “, rekao je vodeći autor dr Luiđi Nibali, profesor parodontologije na “King’s College” u Londonu, za Dental Tribune International (DTI).

Studiju su u bolnici “Great Ormond Street” i “Roial London Hospital” sproveli istraživači sa King’s College-a u Londonu i Univerziteta Kueen Mari iz Londona i obuhvatili su 24 djece uzrasta 4–16 godina sa PID-om i 24 djece uzrasta bez PID-a.

Sva djeca su bila podvrgnuta stomatološkom kliničkom pregledu koji je uključivao mjerenje dubine parodontalnog džepa, gubitak kliničkog vezivanja i krvarenje prilikom sondiranja. Istraživači su otkrili da određeni nivo zubnog karijesa u ustima, koji obično ne predstavlja prijetnju sistemskom zdravlju, dovodi do gingivitisa kod djece sa PIDS-om.

Foto: freepik.com

„Poznato je da se prevalencija oralnih stanja i parodontalnih bolesti povećava kod djece pogođene PID-om, jer se čine posebno podložnim zbog ključne odbrambene uloge neutrofila protiv parodonto-patogenih bakterija“, rekao je koautor dr Hiten Halai, klinički predavač iz parodontologije na “King’s College London”, u saopštenju za štampu.

“Štaviše, njihov odgovor na parodontalno liječenje je veoma promjenljiv, a prisustvo parodontitisa često dovodi do ranog gubitka zuba. Međutim, većina objavljenih radova o tome do sada sastojala se od izveštaja o slučaju, uz nedostatak dobrih dokaza “, dodao je on.

Studija je, takođe, otkrila da djeca sa PIDS-om imaju povećane šanse da pate od čira na usnoj šupljini. Kada su ga pitali za detalje o nalazu, Nibali je rekao za DTI da se malo zna zašto djeca sa PID često razvijaju čir na usnoj duplji, ali da bi to moglo biti povezano sa njihovim imunološkim odgovorom i objasnio je da je to slučajno otkriće.

Foto: freepik.com

Takođe je primijetio da, iako nalazi nisu novi, studija nudi snažne dokaze o toj temi. Zbog toga smatra da je presudno da se buduće studije dublje bave razumijevanjem veze između PID-a i parodontalne bolesti i lezija oralne sluzokože. To bi, zauzvrat, moglo poboljšati prevenciju i upravljanje bolešću i poboljšati kvalitet života djece sa PID-om, smatra on.

Konačno, Nibali smatra da bi dalja istraživanja takođe mogla da pomognu u pronalaženju načina za ublažavanje sistemskog inflamatornog tereta koji nastaje usljed upaljenih gingivalnih tkiva kod djece sa PID.

„Studija pokazuje da djeca sa PID imaju ozbiljniji odgovor na karijes, što potencijalno može dovesti do uznapredovale parodontalne bolesti. Međutim, ako se PID kontroliše i rano se postigne dobra oralna higijena i interceptivni tretman, velika osjetljivost ne mora nužno rezultirati gubitkom zuba“, zaključio je Nibali.

Istraživački tim planira da nastavi da radi na razumijevanju genetičko-mikrobne osnove problema povezanih sa parodontalnim zdravljem djece sa PID-om. Studija pod naslovom „Parodontalni status kod dece sa primarnim imunodeficijencijama“ objavljena je na mreži 3. aprila 2021. u Journal of Periodontal Research, prije nego što je uvrštena u neko izdanje.

Izvor: Dental Tribune International

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -