fbpx
NaslovnaObavještenjaŠta je koferdam?

Šta je koferdam?

- Advertisement -

Koferdam je gumica koja se koristi za izolaciju zuba od ostalih dijelova usta (jezika, obraza, nepca) u toku stomatološke intervencije.

Cio koferdam sistem se sastoji od gumice kvadratnog oblika, metalnog okvira i kvačice koja fiksira gumicu za određeni zub.

Koje sve funkcije ima koferdam ?

Foto: freepik.com

*Obezbjeđuje suvo radno polje. Sve bijele (kompozitne) plombe zahtijevaju da zub bude potpuno suv kako bi se plomba pravilno vezala za zub.
*Bakterije iz pljuvačke ne mogu da ugroze liječenje zuba, spriječena je kontaminacija zuba.

*Pacijent ne mora da brine o vodi u ustima, da li će mu voda otići u grlo i slično. Gumica sprječava da tečnosti sa kojima se radi ne dođe u kontakt sa sluzokožom usta.

*Pacijent ne mora da brine ”gde će sa jezikom”. Ovo je ponekad veliki problem, pogotovo kod dužih intervencija kada se mišići zamore i teško ih je kontrolisati. Jezik je ispod koferdama potpuno zaštićen i izolovan.

Foto: freepik.com

*Štiti usta od komadića materijala ili metala koji otpadaju u toku mijenjanja stare plombe. Ništa ne može da dođe u vaša usta, sve ostaje sa spoljašnje strane koferdama.

*Kod pacijenata koji imaju izražen refleks gađenja, koferdam pomaže tako što osjetljivi dijelovi sluzokože u zadnjem dijelu usta neće biti dotaknuti ni jednim instrumentom ili ogledalcetom stomatologa.
*Štiti usne i obraze od oštrih ili vrućih instrumenata.

O koferdamu razmišljajte kao o pregradi između vaših usta i intervencije koje se obavlja ”spolja”. Ništa što se dešava na zubu ne može da vam naškodi ili da vam vrijeme provedeno u stomatološkoj stolici učini nekomfornim.

Foto: freepik.com

Sama metalna kvačica koja pričvrčšćuje gumu za zub je anatomski napravljena tako da ne pravi prevelik pritisak niti bol. Ispod gumice možete normalno da dišete i na nos i na usta. Svoju pljuvačku koja se prirodno luči u vrijeme intervencije možete slobodno gutati.

Druga opcija je da zamolite svog stomatologa da vam da standardnu sisaljku kojom možete da uklonite svoju pljuvačku ispod koferdama. Takođe, ne morate da budete skoncentrisani na to da li sve vrijeme držite dovoljno otvorena usta, gumica vam pomaže u tome.

Izvor: Dr Bede

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -