NaslovnaZanimljivostiIstraživači napravili gel koji poboljšava integraciju implantata sa koštanim tkivom

Istraživači napravili gel koji poboljšava integraciju implantata sa koštanim tkivom

- Advertisement -

Uspjeh zubnih i ortopedskih implantata u velikoj mjeri zavisi od integracije implantata u kost. Grupa istraživača sa Univerziteta u Upsali u Švedskoj razvila je novi premaz koji poboljšava integraciju implantata sa koštanog tkiva i sprečavanje reakciju odbacivanja implantata, piše Dental Tribune.

Preliminarni testovi napravljeni na Institutu Laue-Langevin, koji je dio međunarodnog istraživačkog centra u Grenoblu, u Francuskoj, pokazali su da površine premazane titanijum-oksidom nakon nanošenja sloja bifosfonatno modifikovanog hijaluronskog gela može da stimuliše rast kosti oko dentalnih implantata. Naime, istraživači su otkrili da se na ovaj način za kosti vezuje morfogenetik protein-2, koji se potom kontrolisano ispušta i oblaže kontaktnu površinu implantata kalcijumovim jonima.

Naučnici sada planiraju da testiraju slične materijale na metalne implantate kako bi se ovi rezultati mogli klinički primijeniti.

– Očekujemo da će se ovi materijali budućnosti koristi kako bi modulirali proces ozdravljenja kostiju – poručio je profesor Dmitrij Osipov, autor studije i vanredni profesor na tom fakultetu.

Studija, pod nazivom Strategija za pametan polimerni omotač za titanijumske implantate objavljen je i u časopisu Advanced Engineering Materials.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -