NaslovnaIntervjuRana ne smije da se ispira nakon vađenja zuba

Rana ne smije da se ispira nakon vađenja zuba

- Advertisement -

Vađenje zuba u nekom trenutku u životu postane neophodnost. Ukoliko dozvolimo da se dogodi da je vađenje zuba potrebno, onda sa tim moramo da se pomirimo i što prije uklonimo uzroke brojnih bolesti.

Postoji mnogo razloga zbog kojih se zubi trebaju vaditi. Iako one mliječne zube vadimo kao jako mali, može se dogoditi da zube zbog kvarova, lošeg rasta i brojnih drugih razloga, moramo i treba da izvadimo. Kod pacijenata je najveća dilema kako se ponašati nakon vađenja zuba. Šta smije da se jede, pije…

Foto: youtube.com
Foto: youtube.com

“Kada se završi vađenje zuba, često pacijenti bivaju zbunjeni da ne mogu nekada da čuju i da obrate pažnju na stomatologa, kada im objasni kako treba da se ophode prema rani, a najbitnije stvari su sljedeće. Nakon samog vađenja, pacijent dobija gazicu koju će zagristi, neki sterilni tampončić. To najčešće treba da se drži 15 do 20 minuta, nakon čega se stvara krvni ugrušak. Dva dana nakon toga nemate jela ili pića, ništa vrelo. Možete da zaboravite na vrele čajeve, supice… Jede se isključivo mlako i hladno“, objašnjava doktor Jaser Badawi.

Ono što nikako ne smije da se uradi jeste da se rana ispira.
“Rana se ne ispira nikakvih čajem, hidrogenom, tečnostima za ispiranje usta, rakijom, mlijekom… Ljudi ispiraju usta svačim, pa zbpg toga navodim i ove stvari. Ne ispira se iz razloga što vi želite da zadržite taj krvni ugrušak, a ako ispirate ranu, spraćete taj ugrušak i ostaće gola rana koja će da boli duže vremena. Naravno, imate ranu u ustima, ona bi trebalo da boli dan, dva, a ako nbe boli, onda još bolje. Ali normalno je da boli dan, dva i tada se uzimaju lijekovi protiv bolova, osim u slučajevima ako vam ljekar zabranjuje zbog nekog zdravstvenog stanja pacijenta. Lijekovi koje ne smijete koristi protiv bolova nakon vađenja zuba su Aspirini, Midol, Andol i sve u toj grupi lijekova iz razloga što oni razređuju krv i na taj način ćete duže krvariti i pljuvačka će biti roza i rana će malo sporije da zarasta“.

Posebnu pažnju prilikom vađenja zuba moraju da obrate dijabetičari, kako bi rana mogla da zaraste na adekvatan način.
“Ukoliko imate dijabetes, ali prethodno nije regulisan nivo šećera u krvi, morate da regulišete to sa ljekarom da bi rana mogla adekvatno da zaraste. Ukoliko je nivo šećera regulisan, onda tretirate ranu kao da nemate dijabetes. Na kraju, ukoliko je potrebno da se dolazi na kontrole, dolazite na redovne kontrole kako nalaže ljekar. Rana bi trebalo da prestane da boli nakon 2,3 dana, odnosno kako vrijeme odmič će sve manje da boli. Ako za dva do tri dana rana ne prestane da boli, u tom slučaju je potrebno da se javite stomatologu da bi očistio ranu, stavio neki lijek ili vam prepisao neke lijekove“, zaključio je dr Badawi.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -