NaslovnaRiječ stomatologaEstetika lica i vrata

Estetika lica i vrata

- Advertisement -

Tretmani filerima i botoksom nisu novost u ordinaciji, došli su kao nadopuna estetskoj stomatologiji za potpuni utisak. Botoks i fileri su trenutno najpopularniji anti-age tretmani koji na brzi način nude dugoročni učinak.

S obzirom da botoks i dermalni fileri ciljaju različite vrste bora, obje se injekcije mogu sigurno koristiti u jednom tretmanu.

- Advertisement -
Foto: dentalofficetina.com

Što su hijaluronski dermalni fileri?
Dermalni ili hijaluronski fileri izrađeni su od hijaluronske kiseline, prirodne hemikalije koja se nalazi u našem tijelu. Povezuju vodu kako bi vašoj koži dali volumen, sjaj i pomlađeni izgled. Kako starimo, sadržaj prirodne hijaluronske kiseline u našim tijelima smanjuje se i gubi sposobnost zadržavanja vode, zbog čega koža izgleda suvo i tanko.

Kako djeluju dermalni fileri?
Hijaluronska kiselina se ubrizgava u malim količinama pod kožu, vrlo tankom iglom. Hijaluron se dodaje koži ispod bora i na taj način nadopunjuje i zaglađuje kožu.
Koliko dugo traju dermalni fileri?
Dermalni fileri će trajati između 6 do 18 mjeseci zavisno o nizu faktora kao što su; način života, tip kože i starost. Hijaluronski dermalni fileri za lice koriste se za statične bore, a pod statične bore spadaju nazolabijalne bore, bore oko usana i bore ispod očiju.

- Advertisement -

Osim za bore, fileri se koriste i za korekciju usana, oblikovanje linije brade (jawline fileri) i oblikovanje jagodica. U našoj ordinaciji koristimo nekoliko različitih vrsta filera. Uz Belotero i Princess filere za lice, koristimo i korejske e.p.t.q. filere koji dolaze u tri različite gustoće i apliciraju se zavisno o području tretiranja i dubini bora.

Foto: dentalofficetina.com

Nakon koliko vremena se vide učinci dermalnih filera?
Učinci su vidljivi odmah nakon tretmana, a najbolje se vide nakon otprilike dvije nedjelje kada se filer u potpunosti “namjesti” u aplicirano područje.

Što je botoks?
Botoks je prirodni pročišćeni protein proizveden pomoću bakterije Clostridium botulinum. Upotreba botoxa u medicini se koristi još od davnih 70-tih godina za tretiranje različitih medicinskih stanja poput glavobolja i migrena, prekomjernog znojenja ispod pazuha, prekomjerno aktivnog mokraćnog mjehura, abnormalnih otkucaja srca i mnogih drugih medicinskih stanja.
Kako djeluje botoks?
Botoks se koristi za korekciju dinamičkih bora na način da sprječava kontrakcije mišića lica i produbljivanje bora. Kada se botulinum toksin ubrizgava, blokira određene nervne signale zbog kojih se mišići kontrahiraju. Mišići se opuštaju, smanjujući neželjene bore.

Koliko dugo traje botoks?
Učinci botoxa traju od četiri do šest mjeseci zavisno o nizu faktora kao što su način života, tip kože i starost. Kao što smo već naveli, botox se koristi za dinamičke bore koje se nalaze u gornjoj trećini lica, a to su bore na čelu, bore između obrva (bore “mrštilice”) i bore sa spoljne strane očiju. U našoj ordinaciji koristimo Allergan (Vistabel) Botox, jedan od najboljih botoxa na tržištu.

Foto: dentalofficetina.com

Nakon koliko vremena se vide učinci botoksa?
Prvi znakovi vidljivi su nakon tri do četiri dana, a potpuni učinak botoxa vidljiv je nakon 10 do 14 dana.
Što ne raditi nakon aplikacije filera i botoksa?
Tokom 48 sati nakon tretmana ne preporuča se:
*Koristiti saunu, solarijum i izlaganje jakom suncu
*Spavati na stomaku (preporuča se spavanje na leđima kako se ne bi pritiskalo lice tokom sna)
*Nositi kapu, kacigu ili bilo što što pritišče tretirano područje
*Naporniji tip vježbe
*Masiranje lice ili sprovođenje ikakvih tretmana na licu (laseri, mikrodermoabrazija, skin pen i sl.)

Izvor: Dental Office Tina

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -