NaslovnaSavjetiZašto su interdentalne četkice obavezno sredstvo za održavanje oralne higijene?

Zašto su interdentalne četkice obavezno sredstvo za održavanje oralne higijene?

- Advertisement -

Interdentalne četkice su specijalno dizajnirane četkice koje služe za čišćenje između zuba, dnosno na mjestima gdje zubni plak i ostaci hrane ne mogu da se otklone klasičnom četkicom, pa se uz tečnost za ispiranje usta koriste kao dopuna za održavanje oralnog zdravlja.

Karakteriše ih mala glava sa veoma tankim dlačicama na vrhu. Neki modeli imaju kratku, posebno oblikovanu ručku za lakše rukovanje, dok druge dolaze sa drškama koje su slične standardnim četkicama za zube. Ovakav oblik omogućava detaljno čišćenje svih strana zuba, samim tim, sprječava se karijes, loš zadah (halitoza), gingivitis, ali i teže oboljenje desni, tj. parodontopatija.

Dr Teodora: ,,Interdentalna četkica, pored konvencionalne, predstavlja osnovno sredstvo za održavanje oralne higijene. Samom četkicom može se ukloniti 70% naslaga na zubima, dok pasta predstavlja pomoćno sredstvo. Prilikom održavanja oralne higijene bitno je ukloniti naslaga sa svih pet površina zuba. Nažalost većina pacijenta u svojoj svakodnevnoj rutini zanemaruje aproksimalne površine, koje su manje dostupne. Ostaci hrane koji ostaju u međuzubnim prostorima i teško dostupnim mjestima za čišćenje predstavljaju predilekciona mjesta za nastanak oboljenja parodoncijuma. Najefikasniji način čišćenja međuzubnih prostora je odgovarajućom interdentalnim četkicom, čiju veličinu određuje stomatolog.Obično su za čišćenje svih međuzubnih prostora dovoljne dvije ili tri različite interdentalne četkice’’.

Koji su kriterijumi koje treba da zadovolji interdentalna četkica?
Dr Teodora: ,,Da bude prihvatljiva, efikasna, atraumatična. Osnovno pravilo za korišćenje interdentalne četkice je: jednom u, jednom van-jednom dnevno. CURAPROX CPS PRIME četkica napravljena je od hirurške žice, izuzetno je tanka, a istovremeno elastična i izdržljiva. Omogućava laku i jednostavnu manipulaciju, dok duga i nježna vlakna četkice u potpunosti ispunjavaju interdentalni prostor, čisteći ga efikasno i bez povreda. Idealne su za svakodnevnu prevenciju, omogućavaju bezbjedan pristup i najmanjim medjuzubnim prostorima”.
Izvor: Curaprox Crna Gora

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -