NaslovnaSavjetiEma Širbegović: Kako do sanjanog osmijeha

Ema Širbegović: Kako do sanjanog osmijeha

- Advertisement -

Osim po tome što je mnogima vratila osmijeh na lice, dr spec. Ema Širbegović poznata je i po neobičnoj karijeri, jer je paralelno sa studijama stomatologije u periodu od 2005. do 2011. radila kao šminkerka na par televizija. Ona je 2018. osnovala uspješnu stomatološku ordinaciju koja nosi njeno ime, gdje je znala da ugosti i poznate ličnosti poput pjevačice Amire Medunjanin. Dr Širbegović od 2020. je zvanični stomatolog Košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, a posebno je poznata po estetskim i složenim restorativnim zahvatima u stomatologiji. Svoje iskustvo i znanje često zna da prenese i u tekstovima koje objavljuje na društvenim mrežama, a ovom prilikom prenosimo dva sa njene Instagrama stranice:


Cirkon ili metal keramika?

Kada me pitaju da li je bolja cirkon ili metal keramika, ja uzmem jedan i drugi most i okrenem ga prema svjetlosti.

Pitam ih šta primjete?

Odgovor je uglavnom da cirkon izgleda svjetlije.

Prvo, objasnim da je to zbog toga što cirkon propušta svjetlost kao prirodni zub, dok metalna baza blokira svjetlost, pa metal keramika djeluje tamnije ili mat.

Drugo, za pet do deset godina kod metal keramike se pojavi metalni rub iznad navlaka usljed povlačenja gingive, dok cirkon keramika nema taj problem.

Treće, cirkon je duplo skuplji od metal keramike, ali je zato tri puta ljepši, prirodniji i lakši za nositi.

Zato je cirkon izbor broj jedan u Širbegović stomatologiji.

Estetska rekonstrukcija osmijeha

Možda biste pomislili da bi za zubnog tehničara bilo zahtijevno raditi na rekonstrukciji osmijeha i izradi protetskog rada, ali ovaj put nije bilo takvog izazova.

Sa stručnjacima poput kolega koji su duboko u svijetu protetike, moj posao je zapravo olakšan.

Komunikacija je bezbrižna i efikasna, razumijevanje se brzo postiže, a dogovori oko onoga što treba i može da se uradi, kao i onoga što ne može, dogovoreni su bez ikakvih komplikacija.

Sanjanje cilja nije tako jednostavno

Usprkos tome što smo se brzo složili oko plana zahvata, provedba tog plana bila je sasvim druga priča.

Iako smo brzo postigli zajednički cilj, suočili smo se s izazovima.

Osim estetskih nedostataka, naš pacijent imao je i niz ozbiljnih funkcionalnih problema, uključujući spušten zagriz, zube oslabljene plombama, infekcije korijena zuba i problem sa škripanjem zubima.

Ema Širbegović (desno) i pjevačica i njena pacijentkinja Amira Medunjanin

Naš je pristup bio medotičan i taktički.

Krenuli smo sa rješavanjem problema počevši od korijena zuba, lagano probijajući se prema estetskom dijelu. To uključuje liječenje korijena zuba i karijesa, podizanje zagriza, pripremanje zuba za protetski rad.

Kao trajno rješenje za poboljšanje estetike osmijeha i kontrolu škripanja zubima, odabrali smo jedinu opciju – Perttau cirkonij. Ovaj materijal pruža ne samo vrhunsku estetiku, već i izvanrednu čistoću zuba.

Kako bismo osigurali dugotrajnost protetskog rada i zaštitili vilični zglob, izradili smo i personalizirane noćne udlage za zube.

Osmijeh za kraj

Na kraju, kada smo postigli finalni rezultat, naš pacijent je bio oduševljen promjenama koje smo postigli. Sada ostaje samo redovno održavanje i praćenje stanja na kontrolnim pregledima.

Ako ste se i vi odlučili da svoj osmijeh povjerite doktorici Širbegović ili vam je potreban savjet, pozovite na broj +387 61 563 238, posjetite web adresu www.drsirbegovic.ba ili pišite na mejl: dr.sirbegovic@gmail.com.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -