fbpx
NaslovnaObavještenjaŠta su mostovi za zube?

Šta su mostovi za zube?

- Advertisement -

Mostovi za zube su bili najčešće primjenjivani način za nadoknadu nedostajućeg zuba, sve dok ih nisu potisnule krunice na implantima.

Međutim, zubni mostovi se još uvijek često primjenjuju, kako zbog njihove cijene, koja je pristupačna, tako i zbog brzine postizanja vidljivih rezultata. U kojim slučajevima se ugrađuju zubni mostovi?

Mostovi za zube najčešće se ugrađuju u sljedećim slučajevima:
*Kada nedostaje jedan zub;
*Kada nedostaje više zuba;
*Kod pacijenata sa parodontopatijom

Most za zube kada nedostaje jedan zub
Kada nedostaje jedan zub, potrebno je izbrusiti dva zuba pored bezubog prostora, koji će biti nosači mosta (nosači krunica kojima se nadoknađuju nedostajući zubi). Na njima će biti cementirana nadoknada. Oni će tada na sebe preuzeti pritisak žvakanja i za nedostajući zub, što u slučaju kada nedostaje samo jedan zub – nije previše.

Most za zube kada nedostaje više zuba
Problemi nastaju kada nedostaje veći broj zuba. Tada zubi nosači moraju da podnesu znatno veći pritisak, što neminovno dovodi do preopterećenja i posljedica po parodoncijum (potporna tkiva zuba nosača). Zbog toga se savjetuje da se nakon 6-8 godina zubni most u potpunosti skine i napravi novi, prilagođen novom stanju u ustima.

Most za zube kod pacijenata sa parodontopatijom
Most je, takođe, odlično rješenje za pacijente sa parodontopatijom, kada postoji blago rasklaćenje zuba. U tim slučajevima dobro je sve zube jedne vilice povezati mostom u blok, što im daje čvrstinu i produžava vijek.

Koje vrste mostova za zube postoje?
Most za zube, kao i krunice za zube, mogu biti izrađeni od:
*Metal-keramike
*Bezmetalnih tj. cirkonskih krunica
I jedan i drugi materijal imaju svoje prednosti.

Metalokeramički most za zube
Prednost metalo-keramičkih mostova svakako je pristupačna cijena i lijep izgled.
Bezmetalni most za zube
Zubni most sačinjen od cirkonijumskih kruna ima izuzetno prirodan izgled. Ovaj materijal propušta svjetlost slično prirodnim zubima, pa je gotovo neprimjetan u ustima. Plan terapije se pravi za svakog pacijenta individualno, poštujući njegove želje i mogućnosti.

Procedura ugradnje mosta za zube
“Koliko dugo ću biti sa zbrušenim zubima?“
Ovo je pitanje koje nam često postavljaju pacijenti. Možete biti bez brige, svi pacijenti dobijaju privremene krune koje se cementiraju na zbrušene zube i koje pacijent nosi sve do cementiranja novih krunica.

Zubni most – cijena
Cijena zubnih mostova zavisi od broja krunica koje ga sačinjavaju. Tako da bi za izračunavanje cijene trebalo pomnožiti cijenu pojedinačne krune sa brojem potrebnih kruna.

Izvor: ordinacija Pavlović

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -