NaslovnaSavjetiProblemi sa zagrizom - kako se liječi kod djece i odraslih

Problemi sa zagrizom – kako se liječi kod djece i odraslih

- Advertisement -

Uzroci nepravilnog zagriza mogu biti genetika, prerani gubitak zubi, nepogodne navike kao što su predugo korištenje dude, sisanje palca ili nekog predmeta. Pročitajte više o problemima sa zagrizom, te o mogućnostima liječenja.

Šta je nepravilan zagriz?
Da bi znali što je nepravilan zagriz kod djece i odraslih, prvo moramo objasniti šta je pravilan zagriz. U zagrizu gornji zubi treba da budu u preklopu preko donjih zuba, jer je gornji zubni luk širi i treba da postoji određeni razmak među prednjim zubima koji nije previše vidljiv.

Najčešći problemi sa zagrizom
Ako su gornji prednji zubi previše u preklopu preko donjih govorimo o dubokom zagrizu, a u toj kombinaciji mogu i ti isti prednji gornji zubi biti previše nagnuti prema unutra. Kod dubljih zagriza, donja trećina lica je niža u odnosu na srednju i gornju trećinu lica. Gornji prednji zubi mogu biti i previše nagnuti prema van i lepezasto položeni uz veći horizontalni razmak između gornjih i prednjih zuba.

Ako su pak donji zubi u preklopu preko gornjih, govorimo o obrnutom zagrizu, cijela donja vilica je više naprijed i daje produženiji izgled lica. Taj preklop može biti u cijeloj vilici, ali može biti i samo s jedne strane vilice. Otvorenim zagrizom smatramo ako su pri zagrizu stražnji zubi u kontaktu, a prednji nisu, i vidi se veći razmak. Uzroci nepravilnog zagriza mogu biti:
*genetika,
*prerani gubitak zuba,
*nepogodne navike kao što su: predugo korišćenje cucle, sisanje palca ili nekog predmeta.

Genetika
Genetski se može naslijediti određeni zagriz, kao npr. obrnuti zagriz koji se naziva i progenija ili samo položaj vilice ili samo izgled, oblik i broj zuba. Tako se može dogoditi da roditelji sa savršenim zagrizom, mogu imati dijete s nesavršenim zagrizom jer npr. od jednog roditelja naslijede malu vilicu, a od drugog roditelja velike zube za kojih nema mjesta u maloj vilici.

Prerani gubitak zuba
Mliječni zubi čuvaju prostor za trajne zube! Ovo je jako bitno jer gubitkom mliječnih zuba dolazi do pomaka zuba i smanjuje se prostor za nicanje trajnih zuba. U tom slučaju zub se smjesti gdje ima mjesta, a to je često van pravilnog zubnog luka, tako su gornji očnjaci i donji 2. pretkutnjaci zubi koji su najčešće van zubnog luka jer oni, osim 2.kutnjaka, niču zadnji.

Foto: pharmamedica.rs

Svi znamo da mliječni zubi ispadaju i često je razmišljanje da pošto će ispasti, mliječni zubi se ni ne trebaju popravljati ali to je u potpunosti krivo. U slučaju gubitka mliječnih zuba, ortodont može napraviti aparatić koji se zove čuvar mjesta koji onemogućava pomicanje mliječnih zuba dok ne dođe vrijeme za nicanje trajnih. I trajni zubi imaju tendenciju micanja, pa je bitno nakon gubitka zuba ne čekati predugo za nadoknadu jer može doći do velikog smanjena prostora.

Nepogodne navike
Predugo dudanje ili sisanje palca vodi do toga da su prednji zubi previše na naprijed i do otvorenog zagriza. S tim navikama bi se trebalo prestati u dobi od 2,5 godine života.

Kako ispraviti nepravilan zagriz?
Bitno je redono ići na kontrole kod stomatologa jer stomatolog može na vrijeme ukazati na nepravilan zagriz ili potencijalno nepravilan zagriz do kojeg tek može doći. Stomatolog će Vas uputiti ortodontu koji će objasniti koje su posljedice krivog zagriza i kako ispraviti nepravilan zagriz. U doba mliječne denticije postoje razne mobilne ortodontske naprave kojima se mogu spriječiti ili liječiti krivi zagrizi, a kada je denticija u potpunosti trajna, nepravilni zagriz se ispravlja fiksnim ortodontskih aparatiće.

Kako ispraviti nepravilan zagriz kod odraslih?
Isto kao kod djece koja imaju sve trajne zube: fiksnim aparatićem. Ne postoji dobna granica za ortodontski aparatić. U slučaju gubitka zuba u odrasloj dobi potrebno je što prije nadoknaditi zube, jer će se ostali micati i doći će do nepravilnog zagriza ili će zatvoriti mjesto pa u budućnosti neće biti dovoljno mjesta.

Posljedice krivog zagriza:
*estetski problem,
*preopterećenja zuba koji su u zagrizu,
*otežano pričanje i žvakanje.
Za ispraviti nepravilan zagriz kod djece i odraslih, potrebno je ponekad osim zuba, korigirati i samu vilicu, a tada je potrebna uska saradnja ortodonta i maksilofacijalnog kirurga.

Izvor: Art Dental

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -