NaslovnaZanimljivostiOralno zdravlje utiče na psihičko blagostanje starijih osoba

Oralno zdravlje utiče na psihičko blagostanje starijih osoba

- Advertisement -

Oralno zdravlje utiče na opšte zdravlje i blagostanje na mnoge načine. Osim što smanjuje potrebu za oralnom rehabilitacijom kasnije u životu, održavanje dobrog oralnog zdravlja smanjuje rizik od više sistemskih bolesti. Zato ulaganje vremena i truda u poboljšanje oralnog zdravlja može biti izuzetno korisno za starije odrasle osobe. Međutim, koliko se zdravstvene koristi poboljšanog oralnog zdravlja protežu na psihološke domene ostaje nejasno.


Poznato je da pozitivno psihološko blagostanje pozitivno utiče na stopu preživljavanja kako zdravih, tako i bolesnih populacija. Zato radi produženja životnog vijeka, važno je identifikovati faktore povezane sa subjektivnim blagostanjem. To uključuje procjenu kvaliteta života, što obuhvata zadovoljstvo životom, interese i sreću.

Sada je tim istraživača predvođen profesoricom Noriko Takeuči, sa Odsjeka za preventivnu stomatologiju bolnice Univerziteta Okajama, otkrio da oralno zdravlje utiče na subjektivno blagostanje kod starijih odraslih osoba putem svojih efekata na nutritivni status i okružene pojedina.

Oralno stanje određuje vrstu hrane koja se može konzumirati

Tim je proučio oralno stanje poput bakterijskog opterećenja na jeziku, sposobnost žvakanja, sposobnost gutanja i više toga kod starijih odraslih osoba koje posjećuju stomatološku kliniku u bolnici Univerziteta Okajama i istražio kako su ovi mjereni podaci povezani sa samoprocijenjenim psihološkim blagostanjem učesnika. Takođe su mjerili nutritivni status i karakteristike okruženja učesnika, uključujući socijalne veze, navike i medicinsku istoriju.

“Naučni dokazi o vezi između oralnog zdravlja i psihološkog blagostanja su ograničeni. Kako bismo prevazišli ograničenja prethodnih studija i kao korak ka promociji zdravlja, evaluirali smo asocijaciju između individualnih i karakteristika okruženja, oralnog stanja i nutritivnog statusa u vezi sa subjektivnim blagostanjem kod starijih odraslih osoba,” objašnjava dr. Takeuči.

Rezultati istraživanja pokazali su da je oralno stanje povezano sa nutritivnim statusom, koje pak, ima veze sa subjektivnim blagostanjem kod starijih odraslih osoba. Oralno stanje igra značajnu ulogu u određivanju vrsta hrane koju osoba može konzumirati. Tako oralno stanje pojedinca može uticati na nutritivni unos, te na taj način utiče na njihov zdravstveni status.

“Održavanje dobrog oralnog zdravlja može pomoći poboljšanju nutritivnog statusa, što zauzvrat može poboljšati subjektivno psihološko blagostanje“, ističe dr. Tekuči, a prenosi Medical Xpress.

Loši socijalni odnosi se odražavaju na oralno zdravlje

Osim toga, ovo istraživanje pruža dokaze o dvostranoj vezi između oralnog zdravlja i individualnog i socijalnog okruženja osobe. Ova veza se može objasniti činjenicom da loši socijalni odnosi dovode do psihološkog stresa koji vodi ka navikama poput pušenja i konzumiranja slatkiša, čime se povećava rizik od karijesa, bolesti desni i gubitka zuba.

Izvještaj ukazuje i na vezu između karakteristika okruženja osobe i nutritivnog statusa. U cjelini, nalazi sugerišu da oralno zdravlje možda ne utiče direktno na subjektivno blagostanje, već indirektno, putem nutritivnog statusa ili karakteristika okruženja.

U vrijeme kada populacija Japana ubrzano stari, gerijatrijska njega dobija povećanu pažnju pružalaca zdravstvenih usluga u zemlji. Studija pruža ključne uvide u to kako oralno zdravlje ostvaruje proširene efekte na mentalno zdravlje i sugeriše da investiranje u zdravstvenu njegu oralnog zdravlja može imati sve veće zdravstvene benefite, posebno u starosti.

“Naše istraživanje ima neka ograničenja. Međutim, rezultati ističu da dobro oralno zdravlje može poboljšati subjektivno psihološko blagostanje na duže staze”, zaključuje dr. Takeuči.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -