NaslovnaSavjetiDr Ema Širbegović odgovara na pitanja čitalaca

Dr Ema Širbegović odgovara na pitanja čitalaca

- Advertisement -

Na pitanja čitalaca našeg portala, ove nedelje odgovara doktorka Ema Širbegović, vlasnica sarajevske ordinacije „Širbegović“.
Redovno održavan oralnu higijenu, perem zube dva puta dnevno, ponekad koristim i konac, ali nisam zadovoljna izgledom zuba. Da li odlazak kod stomatologa na profesionalno čišćenje zuba može pomoći da ostanu bijeli i koliko često to može da se radi?
„Posjeta stomatologa preporučiue se svakih šest mjeseci, zbog kontrole, čišćenja kamenca i naslaga na zubima koji se vremenom skupljaju na zubima. Stomatolog svojim instrumentima može se zavući na teže dostupna mjesta za higijenu i na taj način očuvati zdravlje desni i zuba. Osim kamenca i naslaga u ordinaciji možete očistiti i pignentaciju zuba koja nastaje zbog cigareta, obojenih pića i pojačanog stvaranja pigmenta melanina u organizmu. To je jedini način da konstantno imate čiste i lijepe zube“.

dr Ema Širbegović
dr Ema Širbegović

U posljednje vrijeme sam primijetio da poslije fizičkih aktivnosti (fudbal, basket…) i pored toga što pijem vodu tokom igranja, imam suva usta. Da li je to razlog za brigu ili ne?
„Suva usta ili kserostomija znači smanjeno lučenje pljuvačke u ustima. Pljuvačka je veoma bitna za probavu jer sadrži enzime, zatim sprječava razvoj infekcije tako što kontroliše bakterije u ustima. Ukoliko se smanji njeno lučenje može se javiti nelagoda i poteškoća pri govoru, izazvati poteškoće u nošenju proteze kao i dovesti do razvoja karijesa i oralne kandidijaze. Na smanjeno lučenje pljuvačke utiče i hrana i piće koje se konzumira, gazirana pića, alkohol, kafa, šećer, začinjena hrana izrazito hladna i vruća hrana. Disanje na usta dovodi do smanjenja pljuvačke. Suvoća usta može biti izazvana i medikamentoznom. Za povecano lučenje pljuvačke potrebo je unositi veće količine vode, vlažiti usta, koristiti žvakaće gume ili bombone bez šećera, koristiti paste za zube bogate fluoridima. Ukoliko i to ne pomaže, provjeriti zdravstvemo stanje“.
Da se izrazim slobodnije, zavisnik sam od kafe. Popijem po pet, šest, sedam kafa dnevno. Zube perem ujutro i uveče, a da li i pored toga moji zubi mogu da potamne od kofeina?

dr Ema Širbegović

„Sva obojena pića vremenom mijenjaju boju zuba. Za to je najbolje redovno čisćenje naslaga, kamenca i pjeskarenje, kako bi ste održali boju zuba. Pored redovnog čišćenja kod stomatologa zubi će vremenom promijeniti boju, ali u manjoj mjeri. U tom slučaju radi se izbjeljivanje“.
Često imam problema sa aftama, koje zaista prođu za par dana. Šta mogu da uradim da to spriječim?
„Afte su male bijele recidibirajuće lezije koje se javljaju na pokretnoj sluznici u ustima. Njihova pojava veže se za emocionalni stres, pad imuniteta, fizičku iscrpljenost, manjak vitamina i minerala, anemija, gastrointestinalna oboljenja (helikobakter pilory), poremećaj metabolizma itd. Nekoliko dana prije pojave afte može se osjetiti svrbež i peckanje u ustima. Tada je najbolje krenuti sa terapijom. Afte se uglavnom liječe simptomatski, lokalnom primjenom antiseptika, anestetika i antiupalnih lijekova“.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -