Pravilno pranje zuba – savjeti stomatologa

  Svake godine, provedete oko 24 sata perući zube. Ali, ako ne želite da završite sa manje zuba nego vaš čukun-čukundeda, morate da se pobrinete da to radite kako treba i ujutru i uveče. Evo na šta treba da obratite pažnju. Iako vas nekad vjerovatno mrzi da temeljno operete zube, recimo… kad se jedva dovučete kući poslije 18 sati na poslu, nema načina da to zaobiđete bez posljedica. Redovno, pravilno pranje zuba pomaže vam da sačuvate zdravlje, ne samo oralno, već i kardiovaskularno.

  Ali, čak i ako zube perete dva puta dnevno još otkako ste porasli dovoljno da možete da izvirite iznad ivice lavaboa, postoji prilično velika vjerovatnoća da to ne radite kako treba. Na sreću, nije teško ispraviti navike u vezi sa održavanjem oralne higijene, treba samo malo da radite na tehnici i utrošite na to minut više svakog dana. Najvažnije za temeljno pranje zuba je vreme, piše „Popular Science“. Asocijacije stomatologa širom svijeta slažu se da je zube potrebno prati najmanje dva puta dnevno i to tokom dva minuta, ujutru i uveče. Dva minuta možda vam ne zvuči kao mnogo vremena, ali ako ne brojite u sebi do 120, velika je vjerovatnoća da ćete ipak “zbrzati” tu svakodnevnu aktivnost. Najlakši način da to riješite, a da ipak ne morate da brojite, je da namjestite tajmer.

  Tako ne morate da razmišljate, prosto perete zube dok ne odzvoni. Ali, neće svako pranje zuba koje traje dva minuta dati iste rezultate. Kad perete zube, cilj bi trebalo da vam bude da operete svaki zub, a da ne naškodite desnima. To znači da bi trebalo četkicu da pomjerate u kratkim potezima, gore-dole, pod uglom od 45 stepeni u odnosu na desni, i da ne zapinjete previše. Ako su vam desni osjetljive, i ako povremeno krvare, a nemate problema sa paradentozom (što, naravno, treba da vam kaže stomatolog), problem je vjerovatno četkica i trebalo bi da kupite mekšu. (www.mondo.rs)

  , , , ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.