NaslovnaObavještenjaDa li su jabuke baš zdrave za zube?

Da li su jabuke baš zdrave za zube?

- Advertisement -

Dijete koje grize jabuku predstavlja široko prihvaćeni simbol zdravlja zuba i preventivne stomatologije! Od davnina (još od rimskog vremena) postoji poslovica jabuka na dan čuva nas o doktora.

U vrtićima se djeca uče kako sa jabukom mogu da očiste zube, ide se toliko daleko da (prema izjavama roditelja) neki vaspitači govore da jabuka može da zamijeni i zubnu četkicu.

Foto: lolamagazin.com

Preporučuje se uzimanje jabuke poslije jela i kao zamjena za slatkiše i grickalice između obroka. Tvrdi se da ljekovita svojstva jabuke na zube potiču od njene blage kiselosti, i adstrigetnog dejstva (steže) na zube.

Biljna vlakna, posebno zastupljena u kori, djeluju kao mehanički čistači i mogu da uklanjaju prebojenost, a sa žvakanjem (kao i sve tvrde i hrskave namirnice) pojačava se lučenje pljuvačke koja sadrži niz značajnih odbrambenih faktora i podstiče vraćanje minerala u zubna tkiva (remineralizacija).

Neki pak ističu i kao značajno preventivno svojstvo jabuke i sadržaj prirodne zamjene za šećer, polialkohola ksilitola, što je vrlo neozbiljna tvrdnja, jer se radi o veoma niskim koncentracijama čije je dejstvo praktično zanemarljivo.

Foto: foodlion.com

Da li je sve to baš tako?
Ne postoji ni jedna eksperimentalna i klinička studija na ljudima koja bi jasno dokazala preventivna svojstva jabuke. Doduše, pojedina istraživanja su pokazala da sastojci polifenoli iz specijalnih vrsta nezrelih jabuka, mogu da djeluju na kariogene bakterije kod eksperimentalnih životinja.

Nasuprot tome posljednjih godina je urađeno niz istraživanja koja govore u prilog i mogućih štetnih dejstava. Godine 1989. jedna studija je poredila konzumente jabuka, grožđa i žitarica i pokazala da je kod jabuka postojalo najviše karijesa, nešto manje kod grožđa i najmanje kod žitarica.

Foto: parentmap.com

Izveštaji Britanske Vladine agencije za standard pokazuju da su 90-tih godina prošlog veka najćešće konzumirane vrste jabuka tipa Grin Smit, Zlatni delišes, Pipin (Cox’s Orange Pippin) sadržale oko 10-11% težinskih procenata šećera. Najnovija ispitivanja Ministarstva za poljoprivredu SAD pokazuju da je sadržaj šećera porastao na više od 15% što odgovara količini od 4 kašičice šećera.

Na tržištu sve više dominiraju još slađe sorte jabuka (Pink Lady, Braeburn i Fuji) čiji je procenat šećera i za 50% veći. Već je opšte poznato da su šećeri glavni izazivači zubnog kvara. Doduše voćni šećer (fruktoza) u nešto manjem stepenu, ali u velikim količinama isto tako je opasan kao i bijeli šećer, saharoza.

Godine 2011. je istraživački tim iz Londona (sa “King’s College London“) pokazao da jabuka ima sposobnost topljenja (demineralizacija) zubne gleđi i dentina čak više od nekih gaziranih napitaka (?!) i time stvara oštećenja koja se nazivaju erozije. Istaknuto je da je izraženost erozija direktno zavisna od učestalosti konzumiranja pojedinih voća i napitaka.

Foto: littleguidedetroit.com

Kritična vrijednost je konzumiranje jabuka više od 3,7 puta dnevno. Nosilac istraživanja, prof Bartlett, izjavljuje da je jako značajno kako se jabuke jedu. Ukoliko je to sporo i duže se zadržavaju u ustima oslobađa se više kiselina i vjerovatnoća stvaranja oštećenja je veća, ponekada i 4 puta nego kod gaziranih napitaka koji se kraće zadržavaju u ustima.

Neka istraživanja pokazuju da su jabuke najčešći uzročnici pucanja zuba, zbog čega se ne preporučuje odgrizanje već žvakanje isječenih komadića. Da li je jabuka stvarno zdravo voće?

Klasična, organski gajena jabuka, je zaista bogata sa veoma važnim i korisnim hranljivim sastojcima koji pomažu varenje (pektin-vrsta biljnih vlaakana), unose u organizam neophodne minerale i vitamina koji djeluju kao snažni antioksidansi i bioaktivna jedinjenja poput bioflavonoida i polifenola.

Foto: townandcountrymag.com

Sve to može da pomaže u regulisanju masnoća, sprječava razvoj hemoroida, jačaju imunitet, pomažu kod dijaerea i spisak je veoma dugačak. Ipak, kako narod kaže: „uvijek postoji neko ali što devojci sreću kvari“.

Više puta ponovljena istraživanja američke neprofitne organizacije Environmental Working Group pokazala su da su jabuke na prvom mjestu po sadržaju pesticida koji mogu ozbiljno da ugroze zdravlje.

Njihova najveća koncentracija je u udubljenjima u gornjem i donjem dijelu (oko peteljki) i u samoj kori. Dvanaest žigosanih, “pesticidima najobogaćenije voće i povrće“ su prema tim istraživanjima: jabuke, breskve, nektarine, jagode, grožđe, celer, spanać, paprika babura, krastavac, čeri paradajz, grašak uvozni krompir (vazi za SAD, ali i mi smo veliki uvoznici krompira).

Foto: colourbox.com

Zabilježene količine pesticida u voću i povrću, naravno, spadaju u tzv. „dozvoljene“. Ipak, kritičari tvrde da ne postoji dovoljno ozbiljnih istraživanja o dugoročnim efektima konzumiranja niskog nivoa pesticida specijalno kod djece. Još više zabrinjavaju najnoviji podaci o značajno većim količinama pesticida kod GMO jabuka.

Ministarstvo za poljoprivredu u SAD je dalo dozvolu da se gaje pojedine GMO vrste jabuka koje ne podliježu truljenju (braon boja), ali da bi one opstale neophodno je povećati doze pesticida. Količina pesticida u jabuci bi mogla da se smanji uklanjanjem vrha i dna (oko peteljki) i ljušćenjem kore (ali se time uklanja i najveći dio hranljivih sastojaka).

Detaljno pranje i četkanje jabuke sa specijalnim četkama isto utiču na smanjenje koncentracije pesticida. Ali sve je to djelimično. Ukoliko želimo zaista da uživamo u čudesnim ljekovitim svojstvima ove divne voćke, bez rizika od štetnih hemikalija, jedino rješenje su organski uzgajane jabuke.

Foto: istockphoto.com

Kada je riječ o zubima, preporuka Britanskog udruženja stomatologa je da se jabuke jedu isključivo uz obroke i da se poslije dobro isperu usta sa vodom ili nekim remineralizacionim rastvorom. Uzimanje jabuka, ali i drugog voće se ne preporučuje kao redovna užina i pogotovu ne previše često i u većim količinama.

Ovo je pak u suprotnosti sa preporukama jednog broja nutricionista koji smatraju da kada se jabuka (pa i drugo voće) uzima u sklopu obroka, onda drugi sastojci hrane značajno umanjuju upijanje hranljivih materija. Već smo pričali da u “veoma loše užine” pored slatkiša spadaju i peciva i sokovi.

Preporuka su sir, jogurt (ne voćni), orašasti plodovi. Postoje određeni dokazi da pojedino voće može da ima zaštitna svojstva, kada je reč o karijesu. Tu spadaju brusnice, suvo grođe, višnje i ostalo crveno voće. Dakle, oprez sa jabukama i svakako ne smatrajte ih sa spasonosnim „prirodnim četkicama za zube“.

Izvor: drjovan.biz

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -