fbpx
NaslovnaObavještenjaStomatološki timovi u Makedoniji će biti vakcinisani protiv Covid-19 u prvoj fazi

Stomatološki timovi u Makedoniji će biti vakcinisani protiv Covid-19 u prvoj fazi

- Advertisement -

Svi stomatolozi iz javnih zdravstvenih ustanova u zemlji i iz privatnog zdravstva biće vakcinisani protiv Covid-19 u prvoj fazi, a zainteresovani stomatolozi sa svojim timovima će se prijaviti preko Stomatološke komore, potvrdio je za „sakamdakazam.mk“ predsjednik dr Marijan Denkovski.

Ministar zdravlja Venko Filipče predstavio je u subotu Nacionalni plan imunizacije, zajedno sa grupama, kako će biti vakcinisani u fazama. Prema prvobitno predstavljenom planu, stomatolozi su bili smješteni u drugu fazu, što je izazvalo niz reakcija na ovom polju, i to prije svega od strane njihove Komore.

dr Marijan Denkovski (Foto: a1on.mk)

„Nakon predstavljenog plana, odmah smo komunicirali sa Ministarstvom zdravlja sa reakcijom zašto su stomatolozi smješteni u zdravstvene radnike sa umjerenim rizikom, nakon čega smo dobili uvjeravanja za korekciju plana imunizacije. Sljedeći korak bila je komunikacija i razgovori sa ljudima zaduženim za „Moj termin”“ za tok imunizacije svih stomatoloških timova koji rade u JZU i u PZU i utvrdili smo da će svi stomatološki timovi biti vakcinisani protiv Covid-19 u prvoj fazi, a za logistiku će biti zadužena Stomatološka komora Makedonije.

Venko Filipče (Foto: skopjediem.com)

Narednih dana kao komora kontaktiraćemo sve svoje članove, u JZU i PZU, e-mailom ćemo im poslati upitnike na koje će nam svi zainteresovani stomatolozi za imunizaciju morati da nam pošalju tražene podatke o svojim stomatološkim timovima. Nakon prikupljanja podataka, zajedno sa “Moj termin”, pripremiće se raspored imunizacije, nakon čega ćemo mi, komora, obavijestiti stomatologe kada i gdje će biti vakcinisani“, rekao je dr Denkovski.

Naglašava da se ove informacije odnose samo na stomatologe koji rade u stomatološkoj zdravstvenoj zaštiti i da se u ovoj fazi neće odnositi na nezaposlene stomatologe i one zaposlene u drugim sektorima.

Izvor: sdk.mk

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -