fbpx
NaslovnaSavjetiVolite sokove i često ih pijete? Evo kako utiču na zube!

Volite sokove i često ih pijete? Evo kako utiču na zube!

- Advertisement -

Skoro svakodnevno osim kafe, konzumiramo sokove, ali jeste li se ikada pitali kako sokovi utiču na naše zube? Pijenje bezalkoholnih pića s visokim udjelom šećera najčešće je povezano s pretilošću, dijabetesom tipa 2 i debljanjem.

Prema CDC-u, muškarci češće piju sokove i slatka pića. Tinejdžeri ih najviše piju, a dnevno od njih dobijaju oko 273 kalorije. Taj broj tek neznatno pada na 252 kalorije u 20-ima i 30-ima. Kada pijete sokove, šećeri koji su u dotoku sa bakterijama u ustima, tvore kiselinu koja napada vaše zube.

I normalni sokovi i oni bez šećera sadrže vlastite kiseline, a oni takođe napadaju zube. Sa svakim gutljajem soka započinjete štetnu reakciju koja traje oko 20 minuta. Ako pijuckate cijeli dan, zubi su vam pod stalnim “napadom”.

Kako sokovi utiču na naše zube?
Dva glavna učinka sokova na zubima su erozija i karijes.
Erozija
Erozija počinje kada kiseline u bezalkoholnim pićima naiđu na zubnu gleđ, koja je vanjski zaštitni sloj na zubima. Njihov je učinak smanjenje površinske tvrdoće gleđi.

Karijes
Bezalkoholna pića, s druge strane, takođe mogu uticati na sljedeći sloj, dentin, pa čak i kompozitne ispune. Ovo oštećenje vaše gleđi zuba može izazvati karijes. Karijes se razvija tokom vremena kod ljudi koji redovno piju sokove. Dodajte tome lošu oralnu higijenu i na zubima može nastati puno oštećenja.

Kako spriječiti štetu?
Očigledno rješenje? Prestanite da pijete sokove. Čini se da mnogi od nas jednostavno ne mogu odbaciti tu naviku. Međutim, postoje stvari koje možete učiniti kako biste smanjili rizik od oštećenja zuba. Pijte umjereno – ne konzumirajte više od jednog soka dnevno. I taj jedan učiniće već dovoljno štete.

Pijte brzo – što duže ispijate bezalkoholno piće, to je više vremena potrebno za uništavanje vašeg zuba. Što brže pijete, manje vremena šećeri i kiseline imaju da oštete zube. (Samo nemojte ovo koristiti kao izgovor da popijete dvostruko više sokova!). Koristite slamku – to će vam pomoći da zadržite štetne kiseline i šećere podalje od zuba. Nakon toga isperite usta vodom.

Ispiranje usta vodom nakon pijenja sokova pomoći će vam da isperete preostali šećer i kiseline i spriječite ih da napadaju vaše zube. Pričekajte neko vrijeme prije pranja zuba. Četkanje odmah nakon što popijete sok nije dobra ideja. To je zato što trenje na ranjive i nedavno napadnute zube kiselinom može donijeti više štete nego koristi. Umjesto toga, pričekajte 30 do 60 minuta.

Izbjegavajte sokove prije spavanja. Ne samo da će vas šećer vjerovatno držati budnim, već će šećer i kiselina imati cijelu noć da napadaju vaše zube. Redovno čistite zube. Redovni pregledi identifikovaće probleme prije nego što se pogoršaju.

Postoje alternative sokovima
Možete manje oštetiti zube odabirom bezalkoholnih pića sa nižim udjelom kiseline. Pepsi i Koka kola su dva najkiselija bezalkoholna pića na tržištu. Sprajt i dijetalna Koka kola neka su od najmanje kiselih bezalkoholnih pića (ali i dalje su prilično kisela).

Bezalkoholna pića nisu zdrav izbor, ali su dosta popularna i fina. Ako već morate da pijete sokove, radite to umjereno i pritom zaštitite zdravlje svojih zuba.

Izvor: Zubo

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -