fbpx
NaslovnaObavještenjaŠta je klinasta erozija zuba i kako nastaje?

Šta je klinasta erozija zuba i kako nastaje?

- Advertisement -

Klinasta erozija predstavlja nekariozno oštećenje zubnog tkiva koje može nastati na jednom ili više zuba. Javlja se na vratnom dijelu zuba. Za razliku od karijesa, eroztija može odjednom da se javi na više pojedinačnih ili na grupi zuba. Oko 30% stanovnika starosti od 26 do 30 godina, suočava se sa erozijom zuba, dok 43% ljudi između 46 i 50 godina trpi ozbiljne posljedice zbog erozije.

Postoji više grupa uzroka klinastih erozija, a neke od njih se i javljaju istovremeno kod istih osoba, pa je neophodno rješavati ih istovremeno, kako bismo zaustavili dalja oštećenja zubne supstance. U hemijske faktore spadaju, prije svega, namirnice koje sadrže kiseline – limun, jabuka, pomorandža, paradajz, senf, kečap…

Prekomjerna upotreba voćnih i gaziranih sokova, energetskih pića i alkohola, štetno djeluju na zube. Takođe, šumeći C vitamin i C vitamin u tabletama za žvakanje, kao i pojedini lijekovi mogu da dovedu do erozije.

Sastav pljuvačke, sastav i struktura zuba, ali i želudačna kiselina koja se vraća u jednjak zbog poremećaja u digestivnom traktu se svrstavaju u biološke faktore. Erozija zuba često je izazvana lošim oralnim navikama. To su naprije pranje zuba tvrdom četkicom, agresivno četkanje zuba, kao i loša tehnika pranja zuba.

Greška koju pacijenti često prave je i pranje zuba odmah nakon jela i pića. Potrebno je sačekati najmanje 30 minuta da bi se pH u ustima stabilizovao. Ako ne sačekamo, praktilno utrljavamo kiseline u zube i tako dodatno oštećujemo tvrda zubna tkiva.

Liječenje erozije se zasniva na saniranju nastalih promjena, odnosno neophodno je uraditi kompozitnu plombu, a kod većih oštećenja postavljaju se bezmetalne krunice ili viniri. Da bi se spriječilo dalje širenje erozije, potrebno je utvrditi i njen uzrok, ali i preduzeti preventivne mjere u pogledu ishrane i oralne higijene.

Izvor: Instagram/dr_teodora_

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -