NaslovnaSavjetiBol zuba na toplo i hladno

Bol zuba na toplo i hladno

- Advertisement -

Da li Vas zub zaboli kada otpijete gutljaj kafe ili jedete sladoled? Ukoliko Vas boli, možda imate osetljivost zuba, ali ne brinite, ovo često oboljenje je moguće iskontrolisati.

Kada se zubna gleđ istroši ili se desni povuku, sićušni mikroskopski kanali na površini zuba bivaju otkriveni. Osjetljivost zuba nastaje upravo stimulacijom nervnih završetaka unutar tih kanalića i to stvara osjećaj oštrog, kratkotrajnog bola, onda kada su kanalići izloženi toploti ili hladnoći preko hrane i pića, pa čak i samim vazduhom!

Do oštećenja zubne gleđi može doći i usljed ponavljajućih promjena temperature, toplo-hladno, kada se gleđ mikroskopski širi i sakuplja, a onda vremenom puca. Ovo takođe dovodi do osjetljivosti zuba.

Kako možete pomoći sebi kod osetljivih zuba?
Promijenite svoju pastu za zube
Paste za zube koje su namijenjene izbjeljivanju zuba, kao i sredstva za ispiranje usta, dugotrajnom i nepravilnom primjenom oštećuju gleđ. Danas postoji veliki broj pasta koje su namijenjene upravo ublažavanju bolnih simptoma. Imajte na umu da je za postizanje terapeutskog efekta potrebno više dana, a ponekad i nedelje korišćenja.

Budite nježni prema svojim zubima
Izbjegavajte korišćenje trvdih četkica za zube i perite zube umjerenim pokretima, od desni ka vrhu zuba. Pogledajte svoju četkicu i primijetite jesu li Vam vlakna razmaknuta i svako na svoju stranu. Ako jesu, onda primjenjujete preveliki pritisak prilikom pranja zuba.

Izbjegavajte kiselu hranu
Određena hrana i pića pogoršavaju osjetljivost zuba. Kiseline, kao i hrana kojom se posledično stvaraju kiseline dovode do oštećenja zubne gleđi. Nisu svi ljudi jednako osjetljivi na sve namirnice, ali neke od najčešćih koje mogu stvoriti problem su: paradajz, limun, pomorandže, gazirani sokovi, kafa, čajevi, slatkiši…

Primjena fluorida
Ukoliko je potrebno, Vaš zubar će primijeniti preparate fluorida koji ojačavaju zubnu gleđ.

Kada se javiti zubaru?
Ukoliko Vam bolna osjetljivost ne prestaje danima i vidno Vas ometa u toku dana, najbolje bi bilo da se javite svom zubaru. Ovo stanje se često riješi primjenom već navedenih savjeta, ali može biti i početni znak karijesa ili inficirane zubne pulpe. Zbog toga je od značaja pregled stomatologa, da ne biste bol zamaskirali, a karijesu ili infekciji omogućili da se nesmetano šire.

Opišite svom zubaru simptome, kakav je bol, kada se javlja, koliko dugo traje, da li postoji neki postupak kojim ćete umiriti bol (na primjer: primjena toplih obloga). Dalje liječenje se svodi na osnovu pregleda i može se riješiti u ordinaciji ili kod kuće uz adekvatno savjetovanje i praćenje stanja.

Izvor: Dental Protect

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -